Baktērijas Borrelia burgdorferi virsmas lipoproteīna BBA03 strukturālie pētījumi - Fridmanis, Jēkabs (Latvijas Universitāte, 2019)
Laima slimība ir visizplatītākā ar vektoriem pārnēsātā slimība Ziemeļu puslodē. Neraugoties uz tās izplatību un smagajiem slimības simptomiem, vēl aizvien nav līdz galam izprasts tās izraisītājas (Borrelia burgdorferi) infekcijas mehānisms. Darba mērķis bija producēt B. burgdorferi ar membrānu saistīto lipoproteīnu BBA03 un noteikt tā telpisko struktūru, izmantojot kodolu magnētisko rezonansi. BBA03 sastāv no 38 aminoskābes garas nestrukturētas ķēdes proteīna N-galā, kam seko septiņas α-spirāles. Izmantojot Dali serveri tika konstatēts, ka BBA03 tuvākais strukturālais analogs ir mlp proteīnu saimes pārstāvis - BBP28. Neraugoties uz to homoloģiju, iepriekšējie pētījumi norāda uz abu proteīnu atšķirīgām funkcijām. Darbs tika izstrādāts Latvijas Organiskās sintēzes institūtā no 2017. gada jūnija līdz 2019. gada maijam.

Lyme disease is the most widespread vector transmitted disease in Northern hemisphere. Despite its prevalence and severe symptoms, its causative agents (Borrelia burgdorferi) immune system evasion strategy is not fully understood as of yet. The aim of master's thesis was to produce B. burgdorferi outer membrane lipoprotein BBA03 and determine its structure using nuclear magnetic resonance. BBA03 consists of a 38 amino acids long N-terminal tether peptide, followed by a seven-helix bundle. A search of structurally similar proteins against the PDB using Dali server revealed that mlp family member BBP28 is the closest structural analogue to BBA03. Despite this, previous studies indicate a different function for both proteins. The study was carried out at Latvian Institute of Organic Synthesis, from June 2017 to May 2019.
Structural studies of BBA03 - bacteria Borrelia burgdorferi outer surface lipoprotein
Keywords: Bioloģija; BBA03; Borrelia burgdorferi; Laima slimība; kodolu magnētiskā rezonanse; lp54