Nodokļu administrēšanas pilnveidošana - Joppe, Aina (Latvijas Universitāte, 2008)
Promocijas darba "Nodokļu administrēšanas pilnveidošana" mērķis ir balstoties uz speciālās ekonomiskās literatūras un nodokļu administrēšanas prakses analīzes rezultātiem pasaulē un Latvijā, izstrādāt priekšlikumus nodokļu administrēšanas pilnveidošanai Latvijā. Promocijas darbs sastāv no trīs nodaļām. Pirmajā nodaļā ir pētīti zinātniskajā literatūrā sastopamie viedokļi par nodokļu administrēšanas būtību un funkcijām, analizēti nodokļu administrēšanas ietekmējošie faktori. Otrajā nodaļā, izvērtējot atsevišķas ar nodokļu administrēšanu saistītas problēmas Latvijā, analizētas nodokļu administrēšanas plānošanas, organizēšanas, motivēšanas un kontroles funkciju problēmas, pētītas sadarbības iespējas nodokļu maksātāju saukšanai pie atbildības par nodokļu likumdošanas pārkāpumiem, kā arī izvērtēti nodokļu administrēšanu ietekmējošie faktori. Balstoties uz teorētisko aspektu pētījumu un nodokļu administrēšanas praktisko analīzi, trešajā nodaļā ir izvirzīti priekšlikumi nodokļu administrēšanas pilnveidošanai, piedāvāts nodokļu administrēšanas alternatīvais pasākumu plāns, nodokļu administrēšanas piemērojamās metodes, izveidots nodokļu administrēšanas novērtēšanas sistēmas algoritms, izstrādāta nodokļu administrēšanas efektivitātes rādītāju sistēma. Promocijas darba apjoms ir 207 lappuses. Bibliogrāfijas sarakstā ir iekļauti 172 izmantotie literatūras avoti.

The objective of the promotion work, based on the result analysis of the specific economical literature and tax administration praxis worldwide and in Latvia, is to elaborate proposals for the development of tax administration in Latvia. The work consists of three chapters. In the first chapter of the work viewpoints on the essence and functions of tax administration encountered in the scientific literature have been researched and factors affecting tax administration have been analyzed. The second chapter deals with the analysis of the problems of planning, organizing, motivating and controlling functions of tax administration, evaluating separate problems concerning tax administration in Tavia, as well as the research of the collaboration facilities in making tax-payers answerable for violating tax legislation and evaluation of the factors influencing tax administration. On the basis of the research of the theoretical aspects and practical analysis of tax administration, propositions to improve tax administration have been advanced, alternative program and applicable methods for tax administration has been hold out , an algorithm of the evaluation system of tax administration and a system of efficiency ratio of tax administration have been created in the third chapter. The value of the promotion work is 207 pages. The list of bibliography consists of 172 literary sources.
Improvement of tax administration
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ekonomika