Dažādu struktūru vielu efekti uz cisplatīna izraisītām toksiskām neiropātijām žurkām - Puncule, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2008)
Cisplatīns tika ievadīts devā 2 mg/kg 2 reizes nedēļā 5 nedēļu laikā i/p. 1.eksperimentā pētāmās vielas tika ievadītas i/p 3 dienas kā premedikācija un pirmās 2 nedēļas cisplatīna ievadīšanas laikā: mildronāts 100mg/kg; cerebrokrasts 0,1mg/kg; pregabalīns 20mg/kg. 2.eksperimentā pētamās vielas tika ievadītas 2 nedēļas kā premedikācija un vēl 5 nedēļas. Neiropātisko sāpju attīstību noteicām ar algezimetriju. Rezultāti rāda, ka cisplatīna modelī neiropatiskās sāpes attīstās sākot no 4. nedēļas pēc cisplatīna ievadīšanas. Standartviela pregabalīns uzrādīja pretsāpju efektu tikai pirmajā eksperimentā. Mildronāts nevienā ievadīšanas režīmā neuzrādīja pretsāpju efektus, cerebrokrasts uzrādīja pretsāpju aktivitāti 6. un 7. nedēļā tikai ilgstošas ievadīšanas (7 ned.) režīmā.

Cisplatin was injected at the daily dose of 2 mg/kg i/p 2 times per week for 5 weeks. In the first experimental paradigm, mildronate (100mg/kg) or cerebrocrast (0.1mg/kg), or pregabalin (20mg/kg), were injected i/p during 3 days as a premedication, and daily for 2 weeks. In the second experimental schedule, mildronate, cerebrocrocrast or pregabalin were injected during 2 weeks before cisplatin injections, followed by daily 5 week administration together with cisplatin. Cisplatin-induced a considerable pain beginning from the fourth week following cisplatin administration. Pregabalin showed the analgetic effect only in the first experimental paradigm. Mildronate did not show any analgesic effect in both experimental schedules. Cerebrocrast demonstrated the analgetic effect only in the second experimental schedule (on the weeks 6 and 7).
Studies on analgetic action of different chemical substances in cisplatine neuropathic pain model in rats
Keywords: Farmācija