2-3 gadīgu bērnu vārdu krājuma aktivizēšana spēlēs - Līduma, Laima (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba nosaukums: 2 – 3 gadīgu bērnu vārdu krājuma aktivizēšana spēlēs Darba autore: Laima Līduma Pētījuma mērķis - Pētīt vārdu krājuma attīstību un tā paplašināšanas iespējas spēlēs. Darbs sastāv no divām daļām – teorētiskās un empīriskās. Darba teorētiskajā daļā -Tiek apskatīti, analizēti un salīdzināti dažādu autoru uzskati par 2 – 3 gadus veca bērna attīstību. Darbā tiek apskatīts kas ir runa un, kas ir valoda. Tiek noskaidrotas iespējas kā paplašināt bērna vārdu krājumu pirmsskolā. Analizēts kas ir spēle un kādi ir tās iedalījumi. Darba empīriskā daļā – pētījuma sākumā tiek izstrādāti kritēriji, lai novērtētu bērnu vārdu krājumu. Tiek intervēti iestādes pedagogi kuri ikdienā strādā ar grupas bērniem, lai noskaidrotu aktuālāko informāciju par bērnu interesēm. Pēc pedagogu ieteikumiem izvēlētas bērniem saistošas un aktuālās spēles. Dažādos dienas ritos nodarbībās, kā arī individuāli ķerot iespēju, tiek strādāts ar bērniem, lai aktivizētu viņu vārdu krājumu. Pētījuma beigās tiek veikts atkārtots novērtējums pēc sākotnēji izstrādātajiem kritērijiem pētījuma sākumā. Beigās tiek analizēti rezultāti, kas iegūti pētījuma sākumā un beigās. Darbs sastāv no 58 lpp., darbā iekļauti 8 attēli, 10 tabulas un darbam pievienoti 9 pielikumi. Izstrādes gaitā izmantoti 44 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: vārdu krājums, spēles, runa, valoda, pirmsskolēns.

The title of the bachelor paper: Activating vocabulary in games for 2 – 3 year olds Author of the paper: Laima Līduma This paper aims to investigate the evolution of vocabulary and its expansion in games. The work consists of two parts - theoretical and empirical. The theoretical part of the paper -The views of different authors on the development of a 2 – 3 year old child are reviewed, analysed and compared. The work discusses what speech is and what language is. The possibilities of expanding the child's vocabulary in pre-school are identified. It analyses what game is and what its classifications are. Empirical part - At the beginning of the study, criteria are developed to assess children's vocabulary. Teachers who work with the children in the group on a daily basis are interviewed to find out the most relevant information about the children's interests. The teachers' recommendations are used to select games that are interesting and relevant for the children. At various times of the day, in the classroom and individually, children are worked with to activate their vocabulary. At the end of the study, a reassessment is carried out according to the criteria originally developed at the beginning of the study. At the end, the results obtained at the beginning and at the end of the study are analysed. The thesis consists of 58 pages, 8 illustrations, 10 tables and 9 annexes. 44 literature sources have been used in the elaboration. Keywords: vocabulary, games, speech, language, preschooler.
Activation of vocabulary by the help of games for 2-3 years old children
Keywords: Skolas pedagoģija; vārdu krājums; spēles; runa; valoda; pirmsskolēns