Trokšņa piesārņojums Cēsu pilsētas parkos - Kornete, Ilze (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darbā novērtēts trokšņa līmenis Cēsu pilsētas dabas un apstādījumu teritorijās. Pilsētas zaļajā zonā ietilpst parki, skvēri, iekškvartāli un ielu stādījumi. Parki kalpo, kā iespēja cilvēkiem, nedodoties ārpus pilsētas, atpūsties vidē, kas pretstatā no pilsētas ir klusāka, apzaļumota un piemērota kā pieaugušajiem, tā bērniem. Maģistra darbā veikts trokšņa līmeņa novērtējums izmantojot mērījumu metodes, apskatītas un analizētas diennakts un sezonālās parametru svārstības, to ietekmējošie faktori, t.sk. automašīnu plūsma blakus zaļajai infrastruktūrai, kā arī veikta satiksmes trokšņa modelēšana. Darba pētnieciskā daļa realizēta Cēsīs – Cēsu Pils parkā, Maija parkā, Ruckas parkā un Rožu laukumā. Atslēgas vārdi: troksnis, skaņas ainavas, transporta troksnis, trokšņa piesārņojuma mērījumi, satiksmes trokšņa modelēšana, pilsētu zaļās zonas.

In this Master thesis assessment of the noise level in the nature and green areas of Cēsis has been performed. The green area of the city includes parks, squares, inner quarters and street plantings. The parks serve as an opportunity for people to relax outside the city, in an environment that, unlike the city, is quieter, green and suitable for both adults and children. The assessment of the noise level has been performed using the direct measurement method, analysis of the results of diurnal and seasonal fluctuations, the factors influencing them, including the flow of cars next to the green infrastructure, as well as additional traffic noise modeling has been performed. The research part of the work is realized in Cēsis - Cēsis Castle Park, Maija Park, Rucka Park and Rožu Square. Keywords: noise, sound landscapes, transport noise, noise pollution measurements, traffic noise modeling, urban green areas.
Noise pollution in Cesis city parks
Keywords: Vides zinātne; troksnis; skaņas ainavas; transporta troksnis; trokšņa piesārņojuma mērījumi; satiksmes trokšņa modelēšana