Thinking about God After the " Death of God" : an Interpretation of Georges Batailles novels - Jansone, Ilze (Latvijas Universitāte, 2013)
Ilzes Jansones promocijas darbā „Domāt par Dievu pēc „Dieva nāves”: interpretācija par Žorža Bataja romāniem” autore izseko, kā ideja par „Dieva nāvi” parādās franču rakstnieka Žorža Bataja romānos. Izmantojot hermeneitisko metodi – uzmanīgu lasīšanu un romānu analīzi „Dieva nāves” idejas kontekstā, autore pārbauda darba tēzi – ka Bataja romāni – to vēstījuma notikumi un tajos darbojošies tēli – ietver viņa izpratni par ateoloģiju un „Dieva nāvi”. Darbs iedalīts četrās daļās, vispirms raksturojot Ž. Bataja ateoloģiju uz viņa teorētisko darbu bāzes un apskatot galvenās ietekmes. Darba centrālo daļu veido septiņu romānu analīze, noslēdzošajā daļā izveidojot priekšstatu par Ž. Bataja izpratni par „Dieva nāvi”, kāda tā atklājas viņa romānos. Atslēgvārdi: Dieva nāve, ateoloģija, erotisms, nāve, iekšējā pieredze, klātneesamība, klātesamība

In the doctoral thesis Thinking About God After the “Death of God”: An Interpretation of George Bataille’s Novels the author Ilze Jansone traces the idea of the death of God in the novels of the French writer Georges Bataille. Using the hermeneutical method – attentive reading and analysis of the novels in the context of the central idea – she examines the thesis of her work: Bataille’s fiction works – their narrative events and protagonists – imply his understanding of atheology and the idea of the “death of God”. The doctoral thesis is divided into four parts. In the first part Bataille’s understanding of atheology in his non-fiction works and some of his most important influences are described. In the central part of the work Bataille’s seven novels are interpreted from the perspective of the death of God. In the last part the results of the interpretations are summarised and some conclusions are drawn. Keywords: Death of God, atheology, eroticism, death, inner experience, absence, presence
Domāšana par Dievu pēc „ Dieva nāves”: Žorža Bataja romānu interpretācija
Keywords: Reliģija un teoloģija