Investīcijas inovācijās, pētniecībā un attīstībā - Muhina, Marina (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba tēma ir „Investīcijas inovācijās, pētniecībā un attīstībā”. Autore izvēlējās šo tēmu, jo tas ir aktuāls jautājums mūsdienu Latvijas ekonomikā. Latvijai, kā mazai atvērtas ekonomikas valstij, tautsaimniecības strauja izaugsme un sociālās labklājības pieaugums lielā mērā ir atkarīgs no spējas radīt un realizēt konkurētspējīgas preces un pakalpojumus pasaules tirgū. Lai palielinātu valsts kopējo konkurētspēju, nepieciešama mērķtiecīgas valsts inovatīvās politikas īstenošana. Darba mērķis ir analizēt investīciju lietderību inovāciju un P&A attīstībā, apskatot Latvijas, Igaunijas un Zviedrijas nacionālās inovāciju sistēmas un to ietekmi uz ekonomikas attīstību. Darbā autore secina, ka nacionālās inovāciju sistēmas izveide būtiski ietekmē valsts ekonomikas attīstību un makroekonomikas politiku. Līdz ar iestāšanos Eiropas Savienībā Latvijai ir radusies iespēja piesaistīt inovāciju sistēmas izveidei lielākus finanšu līdzekļus, kā arī iespēja darboties kopējā Eiropas Savienības ekonomiskajā politikā, iepazīstot citu valstu pieredzi, kas ļauj nodrošināt efektīvāku valsts tautsaimniecības attīstību un veicina reģionālo augšupeju. Atslēgas vārdi: Inovācijas, pētniecība un attīstība, ekonomiskā augsme, investīcijas.

The Bachelor’s Thesis theme is „Investments in Innovation, Research and Development”. The author has chosen this theme because it is urgent issue for the modern economics of Latvia. For Latvia, as for the small state with open economy, rapid growth in agriculture and increase social welfare, to a large extent depend on the ability to produce and sell competitive goods and services to the global market. To increase the overall competitiveness of the state, there must be focus on innovation policy. Author is accomplishing the analysis of investment suitableness in Innovation and R&D development by examining national innovation systems of several countries, these are Latvia, Estonia and Sweden, and its influence on the development of state economics. The main target of the thesis is analysis of national innovation system’s development and wherewith for competitive economics establishment that is one of the European Union Lisbon’s strategy main priorities. Key words: Innovation, research and development, economical growth, investment.
Investments in Innovation, Research and Development
Keywords: Ekonomika