Azobenzolu saturošs molekulārais stikls kā optiskā ieraksta materiāls - Klismeta, Krista (Latvijas Universitāte, 2015)
Šajā darbā tika pētīti fotoinducētie procesi azobenzolu saturošā molekulārā stiklā ar nosaukumu K-RJ-8, sintezēts Rīgas Tehniskajā universitātē. Azobenzolu saturošiem savienojumiem raksturīga optiski ierosināma izomerizācija. Šī procesa laikā molekulas var tikt orientētas attiecībā pret ierosinošās gaismas polarizāciju. Rezultātā materiālā rodas anizotropija, kas izpaužas kā dihroisms un dubultlaušana, kā arī var tikt novērota makroskopiska masas pārbīde. Azobenzolu saturošos molekulāros stiklos orientēšanās un materiāla pārvietošanās tiek atvieglota, jo daļiņu ģeometriskā forma kavē kristalizācijas procesus. Darbā pētītas savienojuma K-RJ-8 īpašības, kas ir perspektīvas optiskā ieraksta veikšanai, - dihroisms, dubultlaušana un masas pārbīde, kā arī veiktie eksperimenti varētu palīdzēt izprast masas pārbīdes mehānismu.

In this work photoinduced processes in azobenzene containing low-molecular weight organic glass K-RJ-8 were experimentally studied. The compound was synthesized in Riga Technical University. Under influence of light, azo compounds experience trans-cis isomerization process. As a result, the moieties may align relative to the electric field vector of light. This leads to anisotropy in the material (observed as dichroism and birefringence) and also macroscopic movement of mass. The orientation process is easier in azobenzene containing molecular glasses because the geometry of the moiety prevents crystallization. Compound K-RJ-8 exhibits good properties for an optical recording material, such as dihroism, birefringence and mass transport. Experiments done in this work may also help to understand the mass transport mechanism.
Azobenzene containing molecular glass as an optical recording material
Keywords: Fizika; azo savienojumi; fotoizomerizācija; masas pārbīde; virsmas reljefs; polarizācijas hologrāfija