3-5 gadīgu bērnu sadarbības prasmes attīstība āra nodarbībās - Dedele, Leonora (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba autors: Leonora Dedele Darba nosaukums: 3-5 gadīgu bērnu sadarbības prasmes attīstība āra nodarbībās Zinātniskais vadītājs: Daiga Kalniņa Darba mērķis: izpētīt 3-5 gadīgu bērnu sadarbības prasmes attīstības iespējas āra nodarbībās un āra nodarbības nozīmi mācību procesā. Bakalaura darba teorētiskajā daļā tika izpētīta zinātniskā rakstura literatūra par sadarbības prasmēm un āra nodarbībām. Kā arī tika analizēti vairāku autoru secinājumi par sadarbības prasmēm un āra nodarbību svarīgumu pirmsskolas izglītības iestādē. Lai noskaidrotu āra nodarbības nozīmi mācību saturā, bija nepieciešams analizēt bērnu vecumposmu īpatnības, kas palīdzētu organizēt atbilstošas nodarbības ar piemērotām metodēm un paņēmieniem. Pateicoties atbilstošam mācību saturam āra nodarbības veicinātu bērnu sadarbības prasmes attīstību. Teorētiskās daļas izpētes rezultātā tika izplānotas, izveidotas vairākas āra nodarbības, pēc kurām tika attīstītas 3-5 gadu vecu bērnu sadarbības prasmes āra nodarbībās. Bakalaura empīriskajā daļā tika novadītas āra nodarbības, kā arī, tās tika analizētas pēc izvirzītajiem kritērijiem, balstoties uz mācību satura izvēlētajām metodēm un paņēmieniem. Empīriskā pētījuma beigās tika konstatēts, ka āra nodarbības palīdz bērniem attīstīt sadarbības prasmes. Bērnu prasmju attīstību veicina vecumposmam atbilstošie paņēmieni un metodes. Āra nodarbības palīdz bērniem justies brīviem un uz sadarbības pusi orientētiem. Lai sadarbības prasmi un arī citas prasmes padarītu noturīgas, skolotājai nepieciešams vadīt āra nodarbības dažādos laikapstākļos un pēc iespējas vairāk. Kārtīgi izplānotas āra nodarbības dod iespēju bērniem integrēties apkārtējā vidē, kur bērni trenē izpratni, cieņu un mācās būt saliedētam kolektīvam. Pētījuma rezultāti iegūti laika posmā no 2023. gada marta līdz 2023. gada aprīlim. Bakalaura darbs sastāv no divām daļām: teorētiskās un praktiskā pētījuma. Darbs satur 68 lpp., darbā izmantoti 20 attēli, 4tabulas, 36 izmantotās literatūras avoti un 16 pielikumi. Atslēgas vārdi: sadarbība, sadarbības prasmes, pirmsskola, attīstība, āra nodarbība.

Author of the work: Leonora Dedele Title of work: Development of 3-5-year child collaboration skills in outdoor lessons Scientific Manager: Daiga Kalniņa Objective of work: to explore the possibilities for developing the cooperation skills of 3-5 year olds in outdoor activities and the importance of outdoor activities in the learning process. The theoretical part of the Bachelor's work explored scientific literature on collaborative skills and outdoor classes. As well as analysing the conclusions of several authors on cooperation skills and the importance of outdoor classes in pre-primary education. In order to clarify the importance of outdoor learning in learning content, it was necessary to analyse the particularities of children's old age stages, which would help organise appropriate classes using appropriate methods and techniques. Thanks to appropriate learning content, outdoor classes would contribute to the development of children's cooperation skills. The theoretical part of the study resulted in a series of outdoor classes, after which collaboration skills for 3-5 year-olds in outdoor classes were developed. In the empirical part of the Bachelor, outdoor classes were conducted and analysed on the basis of the criteria set, based on the methods and techniques chosen for the content of the training. At the end of the empirical study, outdoor classes were found to help children develop collaborative skills. The development of children's skills is facilitated by age-appropriate techniques and methods. Outdoor classes help kids feel free and collaborative-minded. To make collaboration skills and other skills sustainable, a teacher needs to conduct outdoor classes at different times and as much as possible. Properly planned outdoor classes empower children to integrate into their surroundings, where children coach understanding, respect and learn to be a cohesive collective. The results of the study were obtained between March 2023 and April 2023. Work design: the Bachelor's work consists of two parts: a theoretical and practical study. The job contains 68 p., the work uses 20 images, 4 tables, 36 sources of literature used, and 16 attachments. Keywords: collaboration, collaboration skills, pre-school, development, outdoor class.
Development of 3-5-year child collaboration skills in outdoor lessons
Keywords: Izglītības zinātnes; sadarbība, sadarbības prasmes, pirmsskola, attīstība, āra nodarbība.; sadarbība, sadarbības prasmes, pirmsskola, attīstība, āra nodarbība.; sadarbība, sadarbības prasmes, pirmsskola, attīstība, āra nodarbība.; sadarbība, sadarbības prasmes, pirmsskola, attīstība, āra nodarbība.; sadarbība, sadarbības prasmes, pirmsskola, attīstība, āra nodarbība.