Faraona dievišķās varas manifestācija Ozīrisa un Hora svētkos 1872.-30.g.p.m.ē - Andrejauska, Ieva (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba „Faraona dievišķās varas manifestācija Ozīrisa un Hora svētkos 1872. - 30. g.p.m.ē.” mērķis ir apskatīt konkrēto svētku ceremonijas ar faraona klātbūtni un izpētīt, kā caur rituāliem tiek leģitimēta dievišķā vara. Senās Ēģiptes valdniekam piemita dievišķa vara, ko noteiktā laikā bija nepieciešams atjaunot, stiprināt, leģitimēt. Tas bija iespējams Ozīrisa un Hora svētku ceremonijās, kuru laikā faraons veica ar Ozīrisa mitoloģiju saistītus rituālus. Pētījuma gaitā noskaidrots, ka Ozīrisa un Hora svētku ceremonijās kā leģitīmas varas garants tiek parādīta dievišķā pēctecība, ienaidnieku iznīcināšana, varas apstiprinājums mutiskā formā dievu un cilvēku priekšā un noteiktu rituālo darbību, kas balstītas uz mitoloģiskajiem priekšstatiem, atkārtošana.

Bachelor paper “Manifestation of pharaoh’s divine power in Osiris and Horus festivals 1872. - 30. B.C.”, is a research about connection between kingship and religion in ancient Egypt. The aim of this course paper is to clarify, how through the religious rites pharaoh’s divine power is legitimated. The way, how to legitime power, were Osiris and Horus festive ceremonies, were Pharaoh took part in rituals based on the Osirian mitology. As a guarantee of legitimate government in these festivals divine succession has been shown as well as destruction of the pharaoh’s enemies, government approval in oral form and repetition of ritual activities based on mythological concepts.
Manifestation of Pharaoh’s Divine Power in Osiris and Horus Festivals 1872.-30.B.C.
Keywords: Vēsture