Latvijas iedzīvotāju finanšu pratība - Pikšis, Dāvids (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījumi liecina, ka vājas finanšu zināšanas un nevēlami finanšu paradumi būtiski ietekmē Latvijas iedzīvotāju dzīves kvalitāti un spēju nodrošināt stabilu nākotni. Darba mērķis ir, pamatojoties uz pieejamo literatūru un statistikas datiem, izpētīt Latvijas iedzīvotāju finanšu pratību, izdarīt secinājumus un sniegt priekšlikumus finanšu pratības uzlabošanā Latvijā. Bakalaura darbs sastāv no trīs nodaļām, kurās tiek pētīta finanšu pratības teorētiskā puse, galvenās finanšu pratības problēmas Latvijā, sniedzot ieteikumus, secinājumus un priekšlikumus labāku finanšu lēmumu pieņemšanā un sabiedrības kopējo zināšanu uzlabošanā, izmantojot datus no aprēķinu modeļiem un veiktās Latvijas iedzīvotāju finanšu jautājumu aptaujas. Atslēgvārdi: privātpersonu finanses, finanšu pratība, finanšu paradumi

Studies show that poor financial knowledge and unwanted financial habits have a significant impact on the quality of life and ability of Latvian residents to ensure a stable future. The aim of the work is, based on available literature and statistical data, to investigate the financial literacy of Latvian residents, draw conclusions and provide proposals for improving financial literacy in Latvia. The Bachelor's work consists of three chapters exploring the theoretical side of financial literacy, the main problems of financial literacy in Latvia, providing recommendations, conclusions and proposals for better financial decision-making and improvement of the overall knowledge of society, using data from calculation models and surveys of financial issues of Latvian residents. Keywords: personal finance, financial literacy, financial habits
Financial literacy of the residents of Latvia
Keywords: Ekonomika; privātpersonu finanses; finanšu pratība; finanšu paradumi; personal finance; financial literacy