Evolūcijas formas dizains: Izmantojot ģenētiskos algoritmus un plānas plāksnes līknes 2D formu optimizācijai - Romanov, Nikita (Latvijas Universitāte, 2024)
Šajā darbā tiek piedāvāta jauna pieeja 2D formu ģenerēšanai ar pielietojumu evolūcijas dizainā, kas balstīta uz Thin Plate Splines (TPS) izmantošanu. Mēs lietojām saliktu pieeju, kurā tika izmantota thin plate spline metode kopā ar ģenētisko algoritmu, lai uzlabotu iegūtās formas kvalitāti. Lai demonstrētu ierosinātās metodes piemērojamību, mēs apsvērām divus gadījumu pētījumus. Pirmajā no tiem mēs izveidojām netieši noteiktu vienu formu. Otrajā gadījumu pētījumā tika demonstrēta algoritma spēja reproducēt saliktu formu, kas sastāv no diviem burtiem - L un U. Demonstrēto eksperimentu rezultāti norāda uz ierosinātās pieejas lielo potenciālu, bet arī atklāj tās iespējamos trūkumus. Darbs noslēdzas ar detalizētu analīzi un ieteikumiem turpmākai attīstībai.

This work presents a novel approach to the 2D shape generation with application to evolutionary design, which is based upon the use of Thin Plate Splines (TPS). We considered a complex approach in which the thin plate spline-based method was used along with a genetic algorithm aimed at improving the quality of the resulting shape. To demonstrate the applicability of the suggested method, we considered two case studies. In the first one, we derived an implicitly specified single shape. The second case study demonstrated the ability of the algorithm to reproduce a composite shape that consists of two letters, L and U. The results of the demonstrated experiments indicate a large potential of the proposed approach, but also demonstrate its potential drawbacks. The work is concluded by a detailed analysis and suggestions for the further development.
Evolutionary Shape Design: Utilising Genetic Algorithms and Thin Plate Splines for 2D Shapes optimization
Keywords: Datorzinātne; Evolutionary Design; Genetic Algorithms; Thin Plate Splines; Shape Generation Methods; Evolutionary Engineering