Ķīmisko risku pārvaldība naftas produktu tirdzniecības nozarē - Krūmiņš, Andris (Latvijas Universitāte, 2023)
“Ķīmisko risku pārvaldība naftas produktu tirdzniecības nozarē”. Darba autors: Andris Krūmiņš. Darba zinātniskais vadītājs: Dr. ķīm. Asociētā profesore Elīna Pajuste. Darba apjoms ir 93 lpp., tajās ietvertas 5 tabulas, 16 attēli, 13 pielikumi un 37 informatīvus avotus. Pētījumā ir apkopotas 3 daļas. Pirmajā daļā ir apkopota un pētīta literatūra, par degvielas uzglabāšanas un realizācijas jomā pastāvošajiem, ķīmisko darba vides risku sekmējošiem aspektiem, ķīmisko produktu sastāvā esošo toksisko vielu īpašībām un to ietekmi uz cilvēka veselību. Apskatīta citu valstu publicētā informācija, par veiktiem līdzīga rakstura pētījumiem naftas produktu nozarē strādājošajām personām. Otrajā daļā ir aprakstīta darbā pielietotā pētījumā izmantojamā metodika – 2 ķīmisko darba vides risku novērtēšanas metodes – Austrijas ķīmisko risku un Latvijas ķīmisko risku novērtēšanas metodes. Apkopota informācija par indikatīvo mērījumu nepieciešamību veikt gaistošo organisko savienojumu mērījumus darba vides gaisā, atsevišķās darba un publiska lietojuma vietās (degvielas uzpildes stacijas). Trešajā daļā aprakstīts veiktais pētījumus – iegūto ķīmisko darba vides risku novērtējuma rezultātu apkopojums, indikatīvo mērījumu par gaistošo organisko savienojumu koncentrāciju darba vides gaisā rezultātu apskats, kā arī testēšanas rezultāti, par degvielas sastāvā esošo piemaisījumu esamību. Tika apkopoti 114 aptaujāto respondentu aptauju rezultāti, par pastāvošo darba vides risku ietekmi, to apzināšanu un novērotajiem simptomiem attiecībā uz veselības stāvokli. Secināts, ka pastāvošā darba vide var radīt nopietnu ietekmi uz nodarbinātā veselību, kā arī gūti pierādījumi, par darba vides faktoru mērījumu nepieciešamību, nolūkā gūt patiesu un reālu skatījumu uz identificētajiem apstākļiem. Laicīga pastāvošo briesmu identifikācija un veikts riska novērtējums, var būtiski ietekmēt darba aizsardzības pasākumu izveidi, un secīgi arī izmaiņas darba vides faktoru ietekmē uz nodarbinātā veselības stāvokli. Atslēgvārdi: naftas produkti, darba vides faktoru mērījumi, gaistošie organiskie savienojumi, ķīmiskie darba vides riska faktori, dīzeļdegviela, benzīns.

“Management of chemical risks in the oil products trade sector”. Author: Andris Krūmiņš. Supervisor: Dr.chem.Associate professor Elīna Pajuste. Thesis contains 93 pages, 5 tables, 16 figures, 13 appendices, 37 literature references. The study consists of 3 parts. The first part also summarizes the literature on the aspects that exist in the field of fuel storage and sale, which contribute to the risk of the chemical work environment, and the effects of substances contained in chemical products on human health. The information published by other countries, about conducted studies of a similar nature for persons working in the oil products industry, was reviewed. The second part describes the methodology used in the research applied in the work - 2 methods of assessing the risks of the chemical working environment - the Austrian chemical risk and Latvian chemical risk assessment methods. Collected information on the need for indicative measurements to measure volatile organic compounds in the air of the working environment, in individual work and public places (gas stations). The third part describes the research carried out - a summary of the results of the chemical work environment risk assessment, a review of the results of indicative measurements of the concentration of volatile organic compounds in the air of the work environment, as well as the results of testing on the presence of impurities in the fuel. The results of the surveys of 114 surveyed respondents were collected on the impact of the existing work environment risks, their identification and the observed symptoms regarding the state of health. It was concluded that the existing work environment can have a serious impact on the health of the employee, as well as evidence was obtained about the need to measure the factors of the work environment in order to gain a true and realistic view of the identified conditions. Timely identification of existing dangers and performed risk assessment can have a significant impact on the creation of labour protection measures, and subsequently, changes in work environment factors affect the employee's health. Keywords: petroleum products, measurements of work environment factors, volatile organic compounds, chemical risk factors of work environment, diesel fuel, gasoline.
Management of chemical risks in the oil products trade sector
Keywords: Arodveselība un drošība darbā; naftas produkti; darba vides faktoru mērījumi; gaistošie organiskie savienojumi; ķīmiskie darba vides riska faktori; dīzeļdegviela