Uztura bagātinātāja izstrāde ar Pleurotus eryngii, Rosa canina ekstraktu un dzintarskābi sirds veselības un imunitātes atbalstīšanai - Ņekrilova, Jekaterina (Latvijas Universitāte, 2024)
Darbs veltīts Latvijā audzētas sēnes Pleurotus eryngii ekstrakta izstrādei, un tā izmantošanai uztura bagātinātāja sastāva receptes izveidošanai. Uztura bagātinātājs ar kombinētu sastāvu, kas satur mežrozīšu Rosa canina augļu ekstraktu un dzintarskābi, paredzēts sirds veselības atbalstam. Rezultāti liecina, ka ar liofilizācijas metodi iegūtais P. eryngii ekstrakts ir ar labākām kapsulēšanas īpašībam un kombinācijā ar mežrozīšu augļu ekstraktu un dzintarskābi veido stabilāku kompozīciju glabāšanas laikā. Ar izsmidzināšanas žāvēšanas metodi P. eryngii ekstrakta iegūšana ir ātrāka un lētāka, tomēr glabāšanas laikā ar pārējām uztura bagātinātāja sastāvdaļām veido cietāku masu un maina krāsu.

The master's thesis is devoted to the development of the Pleurotus eryngii mushroom extract grown in Latvia, and its use in creating a formulation for the dietary supplement. Dietary supplement with a combined formulation containing rosehip Rosa canina fruit extract and succinic acid designed to support heart health. The results show that the P. eryngii extract obtained by the lyophilization method has better encapsulation properties and, in combination with rosehip fruit extract and succinic acid, forms a more stable composition during storage. With the spray drying method, obtaining P. eryngii extract is faster and cheaper, however, during storage, it forms a harder mass with the other components of the dietary supplement and changes its color.
Development of a dietary supplement with Pleurotus eryngii, Rosa canina extract and succinic acid for heart health and immunity strengthening ability
Keywords: Farmācija; uztura bagātinātājs; Pleurotus eryngii; Rosa canina; dzintarskābe; sirds veselība