Mazie ainavas elementi Zaubes pagastā 20. un 21.gadsimtu mijā un to ekoloģiskais vērtējums - Laiva, Dace (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbā pētītas mazo ainavas elementu izmaiņas un to ietekmējošie faktori Zaubes pagastā laika periodā no 1997.gada līdz 2013.gadam. Ar telpiskās struktūras analīzes indikatoru palīdzību veikta izmaiņu ainavu ekoloģiskā analīze un vērtējums. Zaubes pagasts ietilpst reģionā, kur 20.gadsimtā būtiski ir mainījusies zemes izmantošana un ainavas telpiskais raksturs. Ievērojami samazinājusies lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība un palielinājusies mežu platība. Maģistra darbā, salīdzinot trīs ciklu ortofotokartes un apsekojot situāciju dabā, analizētas ainavas struktūras izmaiņas, mazo ainavas elementu izmaiņas. Pētījumā izmantotas kvantitatīvas analīzes metodes – ainavu telpiskā raksta indikatori un telpiskās analīzes rīki. Pētījuma rezultātā konstatēts, ka 20, un 21. gadsimtu mijā Zaubes pagastā būtiski izmainās lauksaimniecības un mežu zemju ainavas pamatne un ainavas struktūra kopumā. Strauji palielinās ainavas plankumu skaits un samazinās to vidējā platība, līdz ar to ainavai raksturīga heterogenizācija. Pieaugot mazo ainavas elementu skaitam, samazinās to vidējā platība un izolētības indikators. Latvijā šāda mēroga mazo ainavas elementu pētījumi ainavas struktūras izmaiņu kontekstā veikti pirmo reizi.

The primary investigation of this thesis is to discover the changes of small landscape elements and their influencing factors in Zaube Parish covering the period from 1997 to 2013. An ecological analysis and evaluation of landscape changes have been done with the help of indicators of spatial structure analysis. Zaubes Parish belongs to the region where the use of land and the spatial nature of the landscape have changed significantly in the 20th century. The area of agricultural land has significantly decreased, and the forest area has increased. The master's thesis compares three-cycle orthophoto maps and surveys the situation in nature, analyzing landscape structure changes, changes in small landscape elements. The study uses quantitative research analysis methods - landscape spatial patterns and spatial analysis tools. As a result of the research, it has been stated that at the turn of the 20th and 21st centuries, in the Zaube Parish, the landscape of the agricultural and forest lands and the structure of landscape itself is changing noticeably. The number of landscape spots is rapidly increasing, and their average area decreases, hence the landscape is characterized by heterogenization. As the number of small elements of the landscape increases, their average area and isolation indicator decrease. In Latvia, such a scale research of small landscape elements in the context of landscape structure changes has been made for the first time.
Small scale landscape elements in Zaubes parish during the turn of the 20th and 21st century and their ecological assessment
Keywords: Vides zinātne; ainavas struktūra; biotopi; lauksaimniecības ainava; zemes lietošanas veidi