Vienšūņa Cryptosporidium spp. izplatība un invāziju veicinošie faktori liellopos Latvijā - Pankratjeva, Ksenija (Latvijas Universitāte, 2018)
Cryptosporidium spp. ir nozīmīgs, diareju izraisošais patogēns, kura invāziju ietekmējoši faktori un ekstensitāte liellopos ir maz pētīti Latvijas teritorijā. Bakalaura darba ietvaros, laika periodā no 2017. gada rudens līdz 2018. gada pavasarim, tika analizēti 135 paraugi no septiņām saimniecībām, četros vēsturiskos Latvijas reģionos (Kurzeme, Zemgale, Latgale, Vidzeme). Visi paraugi tika izmeklēti ar koproloģisko metodi - Cryptosporidium spp. koncentrāciju un sekojošu krāsošanu ar modificēto Ziehl-Neelsen metodi, ar mērķi, noteikt ekstensitāti Latvijas teritorijā un invāziju ietekmējošos faktorus. Katrā no saimniecībām tika veikta informācijas ievākšana par pētāmo dzīvnieku, tā dzīvošanas apstākļiem un citiem iespējamiem Cryptosporidium spp. sastopamību ietekmējošiem faktoriem. Pēc pētījumā iegūtiem rezultātiem Cryptosporidium spp. kopējā invāzija Latvijas teritorijā ir 37,8%. Veicot korelācijas un regresijas analīzi, tika noteikts, ka dzīvnieka vecums un diarejas klātbūtne ir galvenie faktori, kas palielina iespējamību konstatēt Cryptosporidium spp. oocistu klātbūtni liellopos.

Cryptosporidium spp. is an important diarrhea-causing pathogen, whose invasive factor and the prevalence in the cattle t has not been studied extensively in territory of Latvia. The samples were collected within the time period from autumn 2017 to spring 2018. 135 samples from seven farms were analyzed which are situated in four historic regions of Latvia (Kurzeme, Zemgale, Latgale, Vidzeme) All samples were examined using the coprological method, Cryptosporidium spp. concentration and subsequent dyeing with modified Ziehl-Neelsen method to determine the factors associated with Cryptosporidium spp. prevalence in Latvia. In each farm used for this work the information concerning this issue was gathered with the intent to have this knowledge, about the specific animals, its living conditions and others influencing factors. The overall prevalence of Cryptosporidium spp. was 37.78% in Latvia. Performing correlation and regression analysis has determined the main factors associated with infection are the age of the animal and the presence of diarrhea, that are increasing the possibility of detecting Cryptosporidium spp.
Occurrence of protozoa Cryptosporidium spp. and factors associated with infection in cattle in Latvia
Keywords: Bioloģija; Cryptosporidium; liellopi; ekstensitāte; diareja