Acne vulgaris ārstēšanas īpatnības un medikamnetu aprite Pils aptiekās - Liepniece, Antra (Latvijas Universitāte, 2012)
Acne vulgaris jeb parastās pinnes ir ādas slimība, ar ko slimo gan bērni, gan pieaugušie, taču visvairāk skar pusaudžus. Ir ļoti daudz dažādu līdzekļu, kā ārstēt šo slimību. Var izmantot tikai lokālu ārstēšanu, kā arī sistemātisku. Sistemātiskā terapijā iespējams ārstēt gan ar iekšķīgi lietojamām antibiotikām, gan ārīgi lietojamām, reitonīdiem, hormonālo terapiju, benzilperoksīdu, sēru u.c. Acne vulgaris ārstēšana ir sarežģīts process un viens konkrēts medikaments (lokāli vai iekšķīgi lietojams) nespēj pilnībā palīdzēt. Ārstējot acne vulgaris, jāņem vērā būtiski faktori: slimības ilgums, smaguma pakāpe un iepriekšējo ārstēšanas reakciju. Šīs slimības neārstēšana nākotnē var atstāt paliekošas rētas uz sejas, tāpēc ir svarīgi ārstēt to laicīgi un efektīgi. Pētījums tika veikts SIA „Jelgavas Pils aptieka” tīklā starp 5 aptiekām: 4 aptiekām Jelgavā un 1 aptiekā Rīgā,pētot, kādas recepšu un bezrecepšu zāles, kā arī ārstnieciskā kosmētika tika pārdota visvairāk 2011.gadāAcne vulgaris ārstēšanai. Pētījumā apskatīju arī sastāvdaļas, kas tika izmantotas gatavojamo zāļu receptēs, kā arī pētīju pacientu vecumu un dzimumu. Apkopojot rezultātus, var secināt, ka Pils aptieku tīklā Acne vulgaris visizplatītākā ir pacientiem vecumā no 14-18 gadiem, skar līdzīgi abus dzimumus. Visvairāk pārdotākā antibiotika bija doksiciklīns, recepšu medikamentu grupā pārdotākais 4 aptiekās bija Duac gel, 1 aptiekā Roaccutane 20 mg. Populārākās ārstnieciskās kosmētikas bija Dr. Wolff un Bioderma sērijas kosmētikas. Gatavojamo zāļu formās visvairāk izmanto borskābi, spirtu, ēteri, sēru. Iegūtie dati Pils aptieku tīklā liecina, ka ārsti izmanto pārsvarā sistemātisko terapiju: gan iekšķīgi, gan ārīgi lietojamās antibiotikas, izotretionīdus, kā arī hormonālo terapiju. Atslēgas vārdi: Acne vulgaris, piņņu ārstēšana, antibiotikas, izotretionīdi, hormonālā terapija, ārstnieciskā kosmētika, gatavojamās zāles.

Acne vulgaris is a skin disorder that can affect patients from childhood to adult, most often occurring in the teenage years. There are many ways how to treat acne. Topical and systemic treatments are available. Systemic therapy includes the use of systemic and topical antibiotics, hormonal therapy, benzoyl peroxide, retinoids, sulfur etc. The management of acne treatment is complex and requires considering the factors of its pathogenesis: disease duration, severity and previous response to the treatment. Single topical or oral treatment can not adequately treat the disease. Untreated acne vulgaris can leave face scars, which is why correct and effective treatment is necessary. My research was made in company SIA „Jelgavas Pils aptieka” in 5 pharmacies: 4 in Jelgava and 1 in Riga. The aim of the research was to assess how many prescription and non-prescription drugs, medical cosmetics were sold in the year in the year 2011 for acne vulgaris treatment. In Jelgava’s Pils pharmacy I studied the age and sex of acne vulgaris patients and investigated the ingredients of prescription drugs that were manufactured in pharmacy. Results showed that the mean age of acne vulgaris patients was 14-18 years and there were no major sex diferences among acne patients. The most popular oral antbiotic was doxycycline, most popular prescription drug was Duac gel (in 4 of 5 pharmacies) and Roaccutane 20 mg (in 1 of 5 pharmacies). Dr. Wolff and Bioderma were the most popular medical cosmetics in almost all pharmacies. The most common ingredients of prescription drugs that were manufactured in pharmacy were: boric acid, ethanol, ether and sulfur. Data obtained in SIA „Jelgavas Pils aptieka” show that doctors mostly use systemic therapy, such as local and oral antibiotics, isotretinoins and hormonal therapy. Key words: Acne vulgaris; acne tratment, antibiotics, isotretinoins, hormonal therapy, medical cosmetics, in pharmacy manufactured drugs.
Characteristics of acne vulgaris treatment and distrubution in Pils aptiekas
Keywords: Farmācija