Iestādes tiesības pieprasīt advokātam ziņot par savu klientu ietekme uz advokāta konfidencialitāti - Jasiūnas, Emīls (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbs Iestādes tiesības pieprasīt advokātam ziņot par savu klientu un tā ietekme uz advokāta konfidencialitāti izstrādāts ar mērķi izpētīt, kā advokāta konfidencialitāte ir regulēta Latvijas Republikas un starptautiskos tiesību aktos, un vai atkāpe no konfidencialitātes principa, neietekmē savstarpējo sadarbību un uzticību starp pusēm. Darbā pētīti advokāta un klienta statusa rašanās priekšnosacījumi, kuri savukārt ir pamats advokāta pienākumam sargāt klienta izpausto informāciju. Aplūkoti arī konfidencialitātes ierobežošanas jautājumi, lai noskaidrotu kādu ietekmi tie atstāj uz kvalitatīvu juridiskās palīdzības sniegšanu un uzticību advokātam. Ir apskatīti gadījumi, kad iestādēm pamatojoties uz šiem konfidencialitātes ierobežojumiem ir tiesības pieprasīt advokātam ziņas par klientu. Lai sasniegtu mērķi, autors pēta nacionālo normatīvo aktu regulējumu un papildus tiem tiek apskatīts arī konfidencialitātes institūta regulējums ārpus Eiropas Savienības, lai redzētu kāda ir šī institūta problēmjautājumi un prakse citur.

The Bachelor thesis Institutions right to request an advocate to report his client and its influence on the confidentiality of an advocate is developed to examine how the confidentiality of a lawyer is regulated in national normative acts and as well as international normative acts and whether a derogation from the principle of confidentiality does not affect mutual cooperation and confidence between the parties. The work explores the prerequisites for the emergence of an adovate and client which, in turn, constitute a basis for the advocate's obligation to protect the information disclosed by the client. The issues of confidentiality limitation are also analysed in order to determine what impact they have on the provision of quality legal assistance and trusting advocate. There are cases analysed where institutions have the right to request an advocate information about client on the basis of these confidentiality limitations. In order to achieve the goal, the author is studying the regulation of national laws and, in addition, is also looking at the regulation of the institute of privacy outside the European Union, in order to see what issues and practices of this institute are elsewhere.
Authoritys rights to request a lawyer information about clietn and its impact on the lawyers cinfidentiality
Keywords: Juridiskā zinātne; zvērināts advokāts; konfidencialitātes princips; profesionālais noslēpums; imunitāte; jurista ētika