Ambulatorās aprūpes māsu pieredze pacientu ar iegūtiem kustību traucējumiem aprūpē - Zeiļa-Fiļipova, Alīna (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma – “Ambulatorās aprūpes māsu pieredze pacientu ar iegūtiem kustību traucējumiem aprūpē”. Darba mērķis ir noskaidrot ambulatorās aprūpes māsu pieredzi pacientu ar iegūtiem kustību traucējumiem aprūpē. Pētniecības jautājums - Kāda ir ambulatorās aprūpes māsu pieredze pacientu ar iegūtiem kustību traucējumiem aprūpē? Pētniecības metode – kvalitatīvā metode. Pētniecības instruments - stukturēta intervija. Teorētiskajā daļā analizēta literatūra par: 1)ar kustībām saistītu orgānu sistēmu funkcijām; 2)iegūtām patoloģijām, kas izraisa kustību traucējumus; 3)māsas darbu ģimenes ārsta praksē un pacientu ar iegūtiem kustību traucējumiem aprūpē; 4)V. Hendersones pamatvajadzību teorijas saistību ar bakalaura darba tēmu. Pētījuma daļā aprakstīta intervija ar ģimenes ārstu praksēs strādājošām māsām.

Research topic: Nurse’s experience in outpatient care for patients with acquired mobility limitations. Objective - To explore the nurse’s experience in outpatient care for patients with acquired mobility limitations. Research question - What is nurse’s experience in outpatient care for patients with acquired mobility limitations? Research design: qualitative method. Data collection method: structured interview. Theoretical part of this bachelor’s paper consists of the information about 1)organ systems that provide movement to the body; 2)pathologies that can cause motion restriction; 3)general practice nursing and care of patients with mobility limitations; 4)Virginia Henderson's Need theory. Research part analyses the interview with nurses who work in general practice. Key words: primary health care, general practice, outpatient care, nurse’s experience, interview.
Nurse’s Experience in Outpatient Care for Patients with Acquired Mobility Limitations
Keywords: Medicīna; primārā veselības aprūpe; ģimenes ārsta prakse; ambulatorā aprūpe; māsas pieredze; intervija