Pienākums aizsargāt globālā konstitucionālisma ietvaros: Lībijas intervences gadījuma analīze - Krekovska, Ieva (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba tēma ir Pienākums aizsargāt globālā konstitucionālisma ietvaros: Lībijas intervences gadījuma analīze. Pieaugošā R2P loma starptautiskajā politikā, parāda mums kā konstitucionālie jautājumi, kas saistās ar cilvēktiesībām, demokrātiju un citām normām, var iet aiz nācijvalsts robežām veicinot sistēmas konstitucionalizāciju. Darbā tiek analizēta militārā intervence Lībijā un R2P loma intervences laikā. Līdz ar to rodas būtiski jautājums: Vai valstis vēl joprojām ir vienīgās, kas glabā pienākumu aizsargāt savu iedzīvotāju pamattiesību aizsardzību? Līdz ar to tiek izvirzīta hipotēze: Globālā konstitucionālisma apstākļos valstu rokās vairs neglabājas pilnvaras uz R2P tās iedzīvotāju pamattiesību nodrošināšanai. Darbā izvirzītā hipotēze tiek apstiprināta. Atslegvārdi: R2P, globālais konstitucionālisms, Lībija, militārā intervence.

This Bachelor thesis theme is R2P within global constitutionalism: the case of Libya intervention. The emerging role of R2P within international politics shows us how constitutional questions, which are related to human rights, democracy, and other important norms, can go beyond the nation state border, promoting international systems constitutionalization. In this bachelor thesis author, analyzes military intervention in Libya and role of the R2P within this context. This raises question: whether states still carry the sole of responsibility to protect its citizens? Hypothesis: States no longer carry the sole of responsibility to protect its citizen’s fundamental rights. The hypothesis has been proved. Key words: R2P, global constitutionalism, Libya, military intervention
R2P within global constitutionalism: the case of Libya intervention
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)