Soda noteikšana par slepkavību - Kalniņa, Ilze (Latvijas Universitāte, 2016)
Darbā autore ir pētījusi tiesu praksi par soda noteikšanu par slepkavību, kā arī skatījusi teoriju par kriminālsoda un slepkavības jēdzienu. Darba mērķis ir veidot izpratni par soda noteikšanu vainīgajai personai par slepkavības izdarīšanu. Tika skatīts kriminālsoda mērķis un kā tas ir īstenojams, radot izpratni, gan par uzdevumiem, lai sasniegtu mērķi, gan par to realizāciju. Analizējot tiesu praksi, tika skatīti problēmjautājumi un prakses piemērošanas kļūdas un to atstātā ietekme uz piespriesto sodu. Darbā pētīts cik ļoti sodu ietekmē apsūdzētā personība, attieksme un arī uzvedība pēc noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas. Darba rezultātā tiek apskatīts, kā tiesas neargumentēts spriedums var radīt jautājumus par piespriestā soda taisnīgumu un pareizību, un, vai piespriestais sods pilda savu mērķi. Izstrādājot darbu autore, izteica priekšlikumus, kā novērst tiesu praksē konstatētās kļūdas. Bakalaura darbam ir trīs nodaļas. Pirmajā nodaļā tiek izpētīts kriminālsoda mērķis, soda noteikšanas principi un noteikumi, kā arī tiek skatīts sods par slepkavību, gan Latvijā, gan ārvalstīs. Otrajā nodaļā ir pētīta slepkavības jēdziena būtība, kā arī slepkavības pastiprinošo un sevišķi pastiprinošos apstākļu kvalifikācijas noteikumi. Trešajā nodaļā ir analizēta tiesu prakse soda noteikšanā par slepkavībām, prakses problēmjautājumu atrašana un vērtēšana.

The author has studied the case law on imposition of a sentence for murder, as well as studied the theory of the criminal punishment and the concept of murder. The aim of this work is to create comprehension about the imposition of a sentence for the murder. In work was viewed a purpose of criminal punishment and ways of its accomplishment, creating the understanding of the realization of required tasks. By analyzing courts judgments, were discovered main issues and faults in implementation of case law and their impact on the sentence. Author had studied how the accused person's personality, attitude and behavior after the commission of a crime affected the punishment. In the result is viewed how unreasonable court judgment may raise questions not only about the fairness or the accuracy of the punishment, but also about possibility to achieve the purpose of punishment In conclusion, author made suggestions how to prevent judicial faults, which are found in practice. Bachelor work consists of three chapters. In the first chapter are explored principles and rules of sentencing and a purpose of criminal punishment. Also is viewed penalty for murder, both Latvian and abroad. The second chapter contains the concept of murder, as well as murder committed in aggravating circumstances and in especially aggravating circumstances, and the qualification rules. The third chapter analyzes the case law on imposition of a sentence for murder, the practice challenges and estimation of them.
Imposition of a sentence for murder
Keywords: Juridiskā zinātne; Krimināllikums; slepkavība; sods; soda noteikšana; spriedums