Sieviešu tiesības Afganistānā kopš 2001. gada - Jurciņa, Lelde (Latvijas Universitāte, 2017)
Darba “Sieviešu tiesības Afganistānā kopš 2001.gada” mērķis bija noskaidrot, kāda ir sieviešu drošības situācija Afganistānā, analizēt situācijas attīstību no 2001.gada, kad no varas tika gāzts Taliban grupējums, kurš bija pilnībā izolējis sievietes no piedalīšanās valsts procesos. Izvirzīta tika hipotēze, ka sievietēm trīs svarīgākajās drošības jomās – politiskajā, personiskajā un veselības drošības jomā – situācija ir uzlabojusies. Tika analizētas septiņas galvenās cilvēkdrošības jomas no sieviešu skatupunkta, īpašu uzsvaru liekot hipotēzē izvirzītajām trim jomām. Sieviešu tiesību loma valstī vēl joprojām ir stipri ierobežota visās drošības jomās, tomēr pētījuma rezultātā autore secināja, ka hipotēze ir apstiprinājusies un sieviešu drošības situācija valstī ir uzlabojusies.

The aim of this research was to analyse and understand women’s rights situation in Afghanistan since 2001, when the radical Taliban, who had isolated women from participating in everyday life and any kind of activity in the country, were ousted from power by the international coalition led by the U.S. To analyse the situation, the following hypothesis was made – women’s rights situation in three main security areas – political security, personal security and health security – has improved over time. To understand the situation, the seven main human security indicators were used, with the focus on three indicated above. And the conclusion was made that women are still the most vulnerable group in Afghanistan, but the hypothesis has been proven.
Women's rights in Afghanistan since 2001
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); cilvēkdrošība; sieviešu tiesības; Afganistāna; starptautiskā iesaiste; islāms