Vecāku uzskati un pieeja pirmsskolas vecuma bērnu ēdināšanai - Smita, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2024)
Šis ir pirmais Latvijā veiktais pētījums, kas pievēršas bērnu uzturam ar fokusu uz uztura audzināšanu. Pētījumā iesaistījās 479 dalībnieki – vismaz viena pirmsskolas vecuma bērna primārie aprūpētāji. Tika novērtēta dalībnieku pieeja uztura audzināšanai ar pētījuma ietvaros tulkotā CFPQ instrumenta palīdzību, kā arī ievākti dati par dalībnieku uzskatiem un prioritātēm uztura jautājumos. Tika noskaidrots, ka uztura audzināšanas kontroles metodes ar negatīvām ilgtermiņa sekām kā spiediens ēst, ēdiens kā atlīdzība un ēdiens emociju regulēšanai ir izplatītas aptaujāto vidū. Ģimenēs visvairāk veselīgu ēšanu apgrūtina bērna izvēlīgums, taču liela daļa aprūpētāju ar izvēlētajām uztura audzināšanas metodēm neapzināti veicina bērna izvēlīgumu. Uztura audzināšanas pieeja ir atkarīga no ģimenes ienākumiem, bet ne no aprūpētāja ĶMI. Pieaugušā zināšanas par šķīvja principu varētu tikt skatītas kā indikācija par uztura audzināšanu, ko saņem bērns.

This is the first study done in Latvia that addresses children’s nutrition with a focus on food parenting. Participants were 479 parents or primary carers of at least one preschool aged child. Participants’ approach to food parenting was assessed using the CFPQ questionnaire that was translated to Latvian language as part of this study. Participants were also asked about their opinions and priorities in regards to feeding their young children. Control methods of food parenting that are associated with poor long-term outcomes, such as pressure to eat, food as reward and food for emotional regulation were prevalent in the researched population. Child’s picky eating was named number one obstacle to healthy eating in participants’ households. Nevertheless, many of the participants are unknowingly encouraging pickiness through their food parenting approach. Food parenting approach was linked to family income but not parent’s / carer’s BMI. Parent’s / carer’s knowledge about The Healthy Eating Plate could be viewed as an indication to the food parenting their child is receiving. Keywords: food parenting, CFPQ, child’s nutrition, development of eating habits
Parenental attitudes and approach to feeding preschool aged children
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; uztura audzināšana; CFPQ; bērnu uzturs; uztura paradumu veidošanās