Augsnes faktoru ietekme uz dabiskās apmežošanās procesa telpiskajām izpausmēm Siguldas un Taurenes apkārtnē - Grāvelsiņa, Santa (Latvijas Universitāte, 2013)
Pasaulē dominē zemes intensīvas izmantošanas teritoriju palielināšanās, kā arī ir novērojamas tendences, kas liecina arī par zemes ekstensīvas izmantošanas teritoriju palielināšanos, kas norisinās Latvijā un Eiropā. Pētījumos šo tendenču novērtēšanai kā indikators tiek izmantots dabiskās apmežošanās process. Tomēr relatīvi maz pētījumu ir saistībā ar augsnes faktora ietekmes novērtēšanu uz dabiskās apmežošanās procesa telpisko attīstību. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot augsnes faktoru ietekmi uz dabiskās apmežošanās procesa telpisko attīstību neapsaimniekotajās lauksaimniecībā izmantojamās zemēs. Bakalaura darbā ir apkopota literatūra par biotisko, abiotisko un antropogēno faktoru ietekmi uz dabiskās apmežošanās telpisko attīstību. Rezultāti parāda, ka dominējošo mozaīkveida dabiskās apmežošanās telpiskās izpausmes ietekmē augsnes faktori – reljefs un augsnes erozija, granulometriskais sastāvs, augsnes ķīmiskās īpašības. Atslēgas vārdi: reljefs, augsnes erozija, augsnes īpašīb

Intensive land use dominantes in World, whereas observed also a trends of extensive land use increase, which is in progress in Latvia and Europe. Process of natural afforestation has been used as indicator to estimate these trends in research. However, there are relatively few investigations related to influence of soil factors on spatial pattern of natural afforestation. The aim of bachelor thesis is to determine the influence of soil factors on spatial pattern of afforestation in abandoned agricultural lands. In this thesis information about biotic, abiotic and human factor influence on spatial pattern of natural afforestation has been summarized. The results shows that spatial expressions of dominant mosaic pattern of natural afforestation is affected by soil factors - sites’ topography and soil erosion, soil texture, soil chemical properties. Key words: topography, soil erosion, soil properties, soil texture.
Influence of soil factors on spatial expressions of the natural afforestation process in Sigulda and Taurene surroundings
Keywords: Ģeogrāfija