Demogrāfiskās struktūras pārmaiņu ietekme uz ekonomikas augsmi - Sprūģe, Elīna (Latvijas Universitāte, 2017)
Darba mērķis ir noskaidrot dažādu vecuma grupu īpatsvara pārmaiņu ietekmi uz ekonomikas augsmi un to ietekmējošajiem kanāliem. Pētījumā ir veikta paneļa datu regresijas analīze pasaules valstu, augstu ienākumu un zemu, vidēji zemu ienākumu valstu grupām laika periodā no 1990.– 2015.gadam. Demogrāfiskās struktūras pārmaiņas ietekmē augsmi tieši ar produktivitātes kanālu, un nav novērojama nozīmīga ietekme uz kapitālu un cilvēkkapitālu. Iedzīvotāju īpatsvara pieaugums vecuma grupā līdz 19 gadiem atstāj spēcīgu un negatīvu ietekmi uz ekonomikas augsmi un produktivitāti, nākamjās trīs demitgadēs samazinājums šīs vecuma grupas īpatsvarā varētu atstāt 0.26% gadā pozitīvu ietekmi uz izlaidi. 60 un vairāk gadu vecuma grupas īpatsvara nozīme nav tieši interpretējama, tomēr sabiedrības novecošanās ir viens no būtiskākajiem izaicinājumiem nākotnē.

This paper examines how demographic change impacts economic growth and its channels. Panel data regression includes all countries, high income and middle low, low income countries sampling from 1990– 2015. Demographic change impacts economic growth via productivity channel and there is no significant impact on capital and human capital. Increase in the share of population aged till 19 years has strong negative impact on growth and productivity. During the next three decades decrease in the share of population aged till 19 years could positively impact economic growth by approximately 0.26% annually. The group above 60 age has ambigous effect. However society ageing is essentially one of the future`s top challenges to deal with.
Demographic Structure Change Impact on Economic Growth
Keywords: Ekonomika; demogrāfiskās pārmaiņas; ekonomikas augsme; produktivitāte; sabiedrības novecošanās; paneļa datu regresija