Latvijas patērētāju attieksme pret ģenētiski modificētiem organismiem - Aleksejeva, Inese (Latvijas Universitāte, 2016)
Ineses Aleksejevas promocijas darba „Latvijas patērētāju attieksme pret ģenētiski modificētiem organismiem” mērķis ir izvērtēt Latvijas patērētāju attieksmi pret ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) izmantošanu pārtikā un citās tautsaimniecības nozarēs, identificēt galvenos Latvijas patērētāju attieksmi pret ĢMO veidojošos faktorus un sniegt priekšlikumus par piemērotāko mārketinga komunikācijas veidu ar patērētājiem par ĢMO jomas jautājumiem. Promocijas darbā tika veikta analīze arī par citu valstu patērētāju attieksmi pret ĢMO, par to, kā veidojas šī attieksme un kādi faktori to ietekmē, veikta salīdzinošā analīze par Latvijas un citu pasaules valstu patērētāju attieksmi pret ĢMO, izvērtētas ĢMO attīstības perspektīvas, kā arī iespējamie ĢMO izmantošanas ieguvumi un iespējamie riski, Promocijas darba pirmajā nodaļā autore pievērsusies padziļinātai ĢMO attīstības perspektīvu analīzei, izpētījusi ĢMO attīstības vēsturi un izmantošanu pārtikā, dzīvnieku barībā, lauksaimniecībā un citās tautsaimniecības nozarēs, izvērtējusi ĢMO iespējamos riskus un ieguvumus cilvēku un dzīvnieku veselībai un videi, sniegusi analīzi par sociālekonomiskajiem riskiem un ieguvumiem, kā arī analizējusi ĢMO apriti regulējošos ES un Latvijas normatīvos aktus. Otrajā nodaļā autore analizējusi patērētāju attieksmi un tās vērtēšanas modeļus, sīkāk pētījusi patērētāju attieksmi pret ĢMO izmantošanu pārtikā, dzīvnieku barībā un citās tautsaimniecības nozarēs, identificējusi galvenos faktorus, kas ietekmē šo attieksmi, kā arī analizējusi mārketinga komunikāciju lomu patērētāju attieksmes pret ĢMO veidošanā. Trešajā nodaļā autore devusi ES ekspertu un Latvijas patērētāju attieksmes pret ĢMO aptaujas empīrisko rezultātu analīzi, izstrādājusi patērētāju attieksmes pret ĢMO modeli un priekšlikumus informācijas komunikācijai šajā jautājumā. Promocijas darba saturs izklāstīts uz 200 lapaspusēm, ilustrēts ar 25 attēliem un 29 tabulām. Literatūras sarakstā iekļauts 358 literatūras avots. Darbam pievienoti 7 pielikumi. Atslēgvārdi: ģenētiski modificēts organisms, ieguvumi, patērētāju attieksme, patērētāju attieksmi ietekmējošie faktori, mārketinga komunikācijas, riski.

Goal of Inese Aleksejeva’s doctoral thesis „Latvian consumers’ attitude towards use of genetically modified organisms” is to assess Latvian consumers’ attitude towards use of genetically modified organisms (GMO) in food and other industries, to identify main factors influencing Latvian consumers’ attitude towards GMO and to provide the proposals for the most appropriate form of marketing communication with consumers on GMO issues. In the frame of the thesis an analysis of consumers’ attitude towards GMO in other countries was made and an assessment of the formation of the consumers’ opinion and of the factors influencing it was provided; a comparative analysis of attitude towards GMO between Latvian and other countries’ consumers was carried out; perspevtives of GMO development were assessed and the potential benefits and risks that may result from the use of GMO were evaluated. In the first chapter of the thesis the author analyzed GMO development perspectives, studied the history and use of GMO in food, feed, agriculture and other industries, assessed the possible risks and benefits of GMO to human and animal health, and the environment, provided an analysis of the socio-economic risks and benefits as well as performed an analysis of the EU and Latvian normative acts in the field of GMO. In the second chapter the author focused on the theory of consumers’ attitude and analyzed most popular consumers’ attitude assessment models; evaluated in-depth consumers’ attitude towards use of GMO in food, feed and other industries, identified the key factors affecting consumers’attitude as well as analyzed the role of marketing communications in shaping of consumers’ attitude towards GMO. In the third chapter the author analyzed the empirical results of the surveys carried out among the EU experts and Latvian consumers in terms of attitude towards use of GMO as well as developed consumers’ attitude towards GMO model and provided the proposals for information communication with consumers on GMO issues. The dissertation contains 200 pages, illustrated with 25 images and 29 tables. The bibliography includes 358 literary sources, 7 appendices added. Keywords: benefits, consumers’ attitude, consumers influencing factors, genetically modified organism, marketing communications, risks.
Latvian consumers' attitude towards genetically modified organisms
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ekonomika