Eiropas Savienības un Ķīnas politiskās un ekonomiskās attiecības no 2001.-2005.gadam - Kaševskis, Andžejs (Latvijas Universitāte, 2006)
Maģistra darbs apskata ES – Ķīnas politiskās un ekonomiskās attiecības no 2001. – 2005. gadam. ES – Ķīnas politiskās un ekonomiskās attiecības ir interesanti pētīt, jo abām pusēm, ir kopīgas intereses starptautiskajā arēnā, kas veicina abu pušu mijiedarbību un sadarbību. Taču ir vairāki jautājumi, kur ES – Ķīnas intereses nonāk pretrunā un rada potenciālus konflikta draudus, piemēram, cilvēktiesības, Taivāna, ieroču embargo. Maģistra darbā tiek apskatīts kā šie jautājumi tiek risināti laikā, kad ES – Ķīnas ekonomiskā sadarbība kļūst arvien nozīmīgāka un nes arvien lielākus ienākumus abām pusēm. Maģistra darbā tiek pētīts, vai ekonomiskā izdevīguma princips nav sācis dominēt pār tādām ES pamatvērtībām kā cilvēktiesību ievērošana, demokrātijas veicināšana un starptautiskās ekonomikas liberalizācija.

Paper deals with EU – China political and economic relations from 2001 – 2005. It is a time when EU – China experienced several important changes that were caused by alteration of international system and efforts to raise competitiveness level of their economies. It is important and interesting to examine those relations, because both have similar interests in international arena that fosters closer interaction and cooperation. However, there are some issues that may spark a conflict, like arms embargo, Taiwan, human rights. Paper focuses on research of these issues in light of bursting EU – China economic relations and its generated profit for EU and China enterprises and is trying to clarify whether considerations of economic benefit has prevailed over such fundamental values of the EU as human rights, promotion of democracy and liberalization of international economy.
Political and Economic Relations of European Union and China: 2001 - 2005
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)