Sakarības starp stresa pārvarēšanas pašefektivitāti, pārliecību par taisnīgu pasauli, darba zaudējuma kognitīvo novērtējumu un depresiju bezdarbniekiem, kas vecāki par 45 gadiem - Ludāne, Maruta (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījuma mērķis bija izpētīt sakarības starp stresa pārvarēšanas pašefektivitāti, pārliecību par taisnīgu pasauli, darba zaudējuma kognitīvā novērtējuma dimensijām, sociāldemogrāfiskajiem faktoriem un depresiju 209 bezdarbnieku izlasē vecumā no 45 - 61 gadiem, un pārbaudīt, vai pastāv atšķirības pārliecību sistēmā starp bezdarbnieku grupu ar un bez depresijas simptomiem. Rezultāti parāda, ka respondentu grupām ar un bez depresijas pārliecības un kognitīvais novērtējums atšķiras . 42% no depresijas variācijas izskaidro attiecību statuss, kognitīvais zaudējuma novērtējums, personīgā pārliecība par taisnīgu pasauli un stresa pārvarēšanas pašefektivitāte. Kognitīvie faktori bezdarbniekiem izskaidro depresiju lielākā mērā nekā sociāldemorāfiskie. Zaudējuma dimensija ir daļējs mediators ienākumu, bezdarba ilguma un stresa pārvarēšanas pašefektivitātes ietekmei uz depresiju.

The objective of the study was to investigate interconnections between coping self-efficacy, belief in just world, dimensions of cognitive appraisal of job loss, social-demographic factors and depression in the group of 209 unemployed aged 45- 61, and detect if there are differences in belief system between unemployed with and without symptoms of depression. Results show that groups with and without depression differ in beliefs and cognitive appraisal. 42% of variance in depression is explained by relationship status, loss appraisal, personal belief in just world and coping self-efficacy. Cognitive factors explain depression better than social-demographic ones. Loss dimension is partial mediator between income, length of unemployment, coping self-efficacy and depression.
Interconnections between coping self-efficacy, belief in just world, dimensions of cognitive appraisal of job loss and depression in unemployed aged over 45
Keywords: Psiholoģija; Depresija; darba zaudējums; kognitīvais novērtējums; stresa pārvarēšanas pašefektivitāte; pārliecība par taisnīgu pasauli; Clinical psychology; depression; job loss; cognitive appraisal; coping self- efficacy; belief in just world