Franča Trasuna ekskomunika Romas Katoļu baznīcā Latvijā - Pujāte, Irēna (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba nosaukums ir „Franča Trasuna ekskomunika Romas Katoļu Baznīcā Latvijā”. Ekskomunika tiek apskatīta 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta 20. gadu kontekstā, kas bija vēsturiski ļoti nozīmīgs laikposms Latvijai: Latvija uzsāk savu brīvvalsts veidošanās ceļu, un daļa no tā ir, ka Vitebskas guberņas novājināto, pārpoļoto un no Krievijas, anti-katoliskās politikas iekārtas cietušo, Latgali de iure pievieno pārējai Latvijai - Vidzemei un Kurzemei, lai visas latviešu zemes kopā uzsāktu ceļu uz brīvu un neatkarīgu valsti. Lēmums tiek pieņemts 1917.gada 9.- 10. maijā Latgales kongresā un tā idejiskais tēvs un virzītājspēks ir Francis Trasuns, kas ir katoļu garīdznieks un politiķis, kuram piemīt domas plašums un vienota mērķa redzējums visas Latvijas kontekstā. Darba pirmajā daļā tiks aplūkots, kāds ir bijis garīdznieka politiskais, reliģiskais un sabiedriskais devumu Latvijai. Pilnīgākai situācijas izpratnei, otrajā daļā, tiks iztirzāti 1917.gada Baznīcas Kanoni, pēc kuriem Romas katoļu garīgā vadība piemēroja sodu priesterim Francim Trasunam. Trešās daļas pētījums tiks veltīts tam, lai izzinātu, kāpēc arhibīskaps A.Springovičš Fr. Trasunam piemēroja bargāko soda mēru - ekskomunikāciju. Tāds ir šī darba mērķis. Fr.Trasuna gadījumam nav analoga Latvijas Katoļu Baznīcas mūsdienu vēsturē, bet tas ir viens no daudziem piemēriem Baznīcas vēsturē pasaulē, kā arī politikā, kādas sekas ir tam, ja cilvēks nav kādas sistēmas vai režīma marionete.

The title of this work is: „The Excommunication of Francis Trasuns by the Roman Catholic Church of Latvia”. This excommunication is looked at in the context of the end of the 19th. and the beginning of the 20th. centuries, which was a very meaningful period of time for Latvia: begins its journey toward becoming an independent state and a meaningful role in that process is that Latgale, which as part of Vitebsk had suffered from polish culture and other forms of polishness being forced upn them, as well as from Russian antiroman Catholicism politics, is joined to the rest of Latvia, Vidzeme and Kurzeme, so that all the Latvian lands together can undertake the journey toward a free and independent nation. This de jure joining of Latgale to the rest of Latvia is accomplished by Francis Trasuns, a Roman Catholic clergyman and a politician of broad vision and clear goal for the whole of Latvia. In the first part of this work, we will look at this clergyman's role in the areas of religion, politics and society. In the second part, we will look at the degrees of punishment which the Latvian Roman Catholic Church applied to priests, as well as congregations according to the Church Cannons of 1917. In the third part we will examine why Archbishop A. Springovics applied the most severe punishment possible, excommunication, to Trasuns. There is not another instance that is analogous to Trasuns in the annals of the Latvian Roman Catholic Church, but there are such instances in the history of the Church that illuminate what happens to someone when that person is unwilling to be a marionette in a system or regime.
The Excommunication of Francis Trasuns by the Roman Catholic Church of Latvia
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; Francis Trasuns; ekskomunikācija; Vatikāns; Romas Katoļu Baznīca; Baznīcas Kanoni