Motivācijas saistība ar pašefektivitāti sportistiem - Taranda, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot vai pastāv statistiki nozīmīgas saistības starp motivāciju sportot un pašefektivitāti? Vai pastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp motivācijas un pašefektivitātes izjūtu sportistiem un tiem, kuri ikdienā nenodarbojas ar sportu? Pētījuma dalībnieku vecums ir no 20 – 25 gadiem. Kritērijs sportistu grupas respondetiem ir, ka viņi regulāri sporto vismaz divus gadus, ne mazāk kā 4 stundas nedēļā. Nesportistu grupā tika iekļauti respondenti, kuri nenodarbojas ar sportu vai dara to reti. Kopējais respondetu skaits ir 60, sportistu grupā 30 respondenti, nesportistu grupā 30 respondenti. Pētījumā tika izmantota Sporta motivācijas aptauja (The Sport Motivation Scale (SMS-28), Pelletier, Fortier, Vallerand, Briere, Tuson & Blais, 1995, metodi Latvijā adaptējis Taranda, 2015) un Vispārējā pašefektivitātes aptauja (General Self – Efficacy Scale, Schwarzer & Jerusalem, 1995, metodi Latvijā adaptējusi Buliņa, 2009). Pētījuma tika novērotas statistiski nozīmīgas atšķirības starp sportistu un nesportistu grupu aritmētiskajiem vidējiem iekšējos un ārējos motivācijas veidos. Statistiski nozīmīgas saistības starp motivācijas veidiem un pašefektivitāti netika konstatētas. Atslēgas vārdi: motivācija, iekšējā motivācija, ārējā motivācija, amotivācija pašefektivitāte

Aim of this study is find out if there is statisticlly significant correlation between motivation to do exercises and self-efficacy. Is there statisticlly significant differences between motivation and self-efficacy in athletes group and with thouse who are not engaged in sports. Participants age was from 20 – 25 years. Critery for athletes group was that they need to do sports atleast for two years, atleast 4 hours per week. Non athlete group consists with participants who are not engaged in sports. There was 60 participants, 30 in athletes group and 30 in non athletes group. Methods used in this study was The Sports Motivation Scale (Pelletier, Fortier, Vallerand, Briere, Tuson & Blais, 1995, method adapted by Taranda, 2015) and General Self – Efficacy Scale (Schwarzer & Jerusalem, 1995, method adapted by Bulina, 2009). Results of the study showed statisticlly significant differences between athletes groups means and non athletes groups means, in intrinsic and extrinsic motivation. There wasnt statisticlly significant correlation between motivation and self-efficacy. Key words: motivation, intrinsic and extrinsic motivation, amotivation, self-efficacy
Motivational relation with self-efficacy among athletes
Keywords: Psiholoģija; motivācija; iekšējā motivācija; ārējā motivācija; amotivācija; pašefektivitāte