Optisko aberāciju ietekme uz mākslīgas tīklenes asinsvadu diametra novērtēšanu - Štrausa, Madara (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 53 lappusēm. Tas satur 2 tabulas, 31 attēlus, 4 pielikumus un 53 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis ir novērtēt, kā acs aberācijas ietekmē mākslīgās tīklenes struktūru formu un platuma attiecību. Tika izveidot adaptīvās optikas sistēmu ar iespēju iegūt tīklenes attēlu un salīdzināt tīklenes attēlus dažādu aberāciju- astigmātisma y, komas x astigmātisma x, trīslapiņas y, komas y un trīslapiņas x gadījumā. Darbā tika noteikta līniju platuma attiecība un salīdzināta ar simulācijas rezultātiem. Tīklenes struktūras vairāk ietekmē aberācijas ar asimetrisku viļņu fronti. Vertikālās un horizontālās līnijas attiecība tiek izmainīta. Starp ģenerēto un matemātisko simulāciju līniju platuma attiecību pastāv vidēji cieša korelācija (r = 0,55 – 0,64). Atslēgas vārdi: adaptīvā optika, acs aberācijas

The master thesis is written in Latvian on 53 printed pages. It contains 2 tables, 31 figures, 4 appendix, 53 references have been used. The goal of the work is to determinate how ocular aberrations influence shape and the width ratio of structures of an artificial retina. An adaptive optics setup was designed to acquire the retinal images in the case of various aberrations - astigmatism y, coma x, astigmatism x, trefoil y, coma y and trefoil x. The line width ratio was determined and it was compared to results of simulation. The retinal structures are more affected by aberrations with asymmetric wavefront. The width ratio of vertical and horizontal lines are changed. There is moderate correlation between the generated and simulated line width ratio (r = 0,55 – 0,64). Key words: adaptive optics, ocular aberrations
Influence of optical aberrations on diameter determination of artificial retinal blood vessels
Keywords: Fizika