"Darba likuma 62. panta 2. daļas atbilstība Satversmes 107. pantam" - Pavlovičs, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbā tiek pētīta un analizēta cita veida atlīdzība saistībā darbu, kā arī darba samaksa kopumā. Šis darba tiesību institūts tiek pētīts, jo Latvijas normatīvajā regulējumā nav pietiekami izmeļoši norādīts, kas ir viena no darba samaksas sastāvādaļām - cita veida atlīdzība saistībā ar darbu. Tēmas aktuālitāte ir pamatojama ar to, ka tiesu praksē arvien biežāk parādās spriedumi, kuros tiesa mēģina interpretēt cita veida atlīdzības saistībā ar darbu saturu. Darba mērķis ir izanalizēt jēdziena “cita veida atlīdzība saistībā ar darbu” saturu un atrast tā nozīmi pašreizējā Latvijas normatīvajā regulējumā, salīdzināt to ar ārvalstīs esošajiem atlīdzības veidiem un atrast risinājumu, kas būtu piemērojams arī Latvijas normatīvajā regulējumā, izpētīt līdz šim pastāvošo tiesu praksi un sniegt risinājumus jautājumiem, kas rodas šo jēdzienu pielietojot praksē. Lai nonāktu pie mērķiem, autors izpētīja darba samaksas jēdzienu, jo tas ir kā pats pamats atlīdzības noteikšanai Latvijas darba tiesībās. Papildus noskaidroja līdzšenējo cita veida atlīdzības nozīmi Latvijas normatīvajā regulējumā un tiesu praksē, kā arī ārvalstu izpratni par darba samaksu un jebkuru cita veida atlīdzību par darbu. Rezultātā darba autors, atskatoties uz izpētīto darba tiesību jautājumu, pievērš uzmanību problēmām darba tiesisko attiecību regulējumā un piedāvā iespējamos atrisinājumus un uzlabojumus, kas palīdzētu praksē piemērot Darba likuma normas. Atslēgas vārdi: cita veida atlīdzība saistībā ar darbu, darba samaksa, samaksas pamats, darba samaksas veids.

Bachelor paper researches and analysis another payment for work and remuneration. This institution is researched because in legislation of Latvia it is not comprehensive enough in case of one of payments for work elements witch is another payment for work. This issue is urgent because in practice of Latvian law there are more and more cases where courts try to interpret and establish meaning of another payment at work. Purpose of work is to analyse and find out the meaning and significations of term “another payment for work” in Latvian legislation, compere another payment structure to another states legislations and try to find solutions which could be suitable for labour law of Latvia, study existing practice and find solutions which is caused by term of another payment for work. To reach the purpose of work author researched term of remuneration because it is the ground of payments in work in labour law in Latvia. Also find out previous meaning of another payment in Latvian legislation and practice. As well find interpretation in other states laws. At the end author pays attention to issues in labor law and gives possible solutions and improvements which could help adjust labour law articles in practice. Key words: another payment for work, remuneration, grounds of payment, form of payment
Bakalaura darbs
Keywords: Juridiskā zinātne