Starptautiskā komunikācija - sasveicināšanās lietišķajos un akadēmiskajos e-pastos - Strautmane, Līva (Latvijas Universitāte, 2020)
Strauja tehnoloģiju attīstība ir veicinājusi to, ka e-pasti kļuvuši par vienu no galvenajiem mūsdienu komunikācijas rīkiem, taču ātrā integrācija nav atstājusi vietu teorijām vai kopīgu standartu nostiprināšanai. Tas var radīt grūtības tiem, kas cenšas komunicēt pāri kultūrām un valstīm, par cik nav noteiktas e-pastu rakstīšanas vadlīnijas, kas der visās situācijās. Lai atgriezeniski konstatētu kopējus e-pastu standartus angļu valodā tiem, kuriem angļu valoda nav dzimtā, šī darba mērķis ir salīdzināt sveicienu lietojumu Angļu valodas kā Lingua Franca lietotājiem. Lai sasniegtu šo mērķi, diskursa analīze tika veikta 120 e-pastiem, kurus rakstījuši Angļu valodas kā Lingua Franca lietotāji lietišķā un akadēmiskā vidē. Analīzes rezultāti pierādīja, ka angļu valodas kā lietišķās Lingua Franca lietotāju e-pasti satur neformālus sveicienos, taču angļu valoda kā akadēmiskās Lingua Franca lietotāju e-pasti satur formālus sveicienus. Akadēmiskā vidē sveicienu izvēli ietekmē hierarhija starp e-pasta rakstītāju un saņēmēju, taču lietišķā vidē sveicienu formalitāte ir viendabīga.

The rapid advancement of technologies has led e-mails to become one of the main tools for modern communication; however, the swift integration did not leave space for theories and establishment of common standards. This can provide difficulties for those trying to communicate across cultures and nations, since there is no set guide to writing e-mails in all situations. To retrospectively establish the common standards of e-mail communication for non-native English speakers, the aim of this paper is to compare the use of greetings in business and academic e-mails of English Lingua Franca speakers. In order to achieve this aim, discourse analysis was carried out on 120 e-mails written in an English as a Lingua Franca business and academic environment. The results of the analysis proved that English as a Business Lingua Franca user e-mails feature informal greetings, while English as an Academic Lingua Franca user e-mails – formal greetings. The choice of greetings is influenced by hierarchy in the academic environment; however, it was found to be homogenous in business e-mails.
Intercultural Communication - the Use of Greetings in Business and Academic E-mails
Keywords: Valodniecība; e-pasti; sveicieni; Angļu valoda kā Lingua Franca; Lietišķā angļu valoda; Akadēmiskā angļu valoda