Lietu pakļautība administratīvajām tiesām: problēmas un risinājumi - Litvins, Gatis (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbā „Lietu pakļautība administratīvajām tiesām: problēmas un risinājumi” tiek apskatīts un analizēts pakļautības tiesību institūts, kā arī norādītas ar to saistītās problēmas un risinājumi. Autors dod savu pakļautības jēdziena formulējumu un analizē pakļautības veidus. Tiek secināts, ka, pieņemot izskatīšanai pieteikumu (sūdzību), kas nav pakļauts, tiesa pieļautu būtisku normatīvo aktu pārkāpumu un ka lietu pakļautība tiesai nav atkarīga no iestādes un citu tiesu norādes - tā ir atkarīga tikai no tiesību normām. Nepieciešams izdarīt izņēmumus no pakļautības vispārīgā principa. Tiek ierosināts veikt grozījumus Administratīvā procesa likumā, lai novērstus pastāvošās nepilnības mehānismam, kas saistīts ar tiesneša vai tiesas tiesībām vērsties pie Augstākās tiesas priekšsēdētāja ar jautājumu par pakļautības jautājuma izšķiršanu.

In Work “Jurisdiction of cases to administrative courts: problems and solutions” viewed and analyzed is jurisdiction law institute, as well as pointed out problems related thereto and possible solutions. The author gives explanation of this formulation and analyzing types of jurisdiction. Author concluding, that the jurisdiction of cases to court is not depending from indication of the authority and other courts. Author points out to necessity to make exceptions from the general jurisdiction principle. In Work author moves out concrete amendments of the law in order to prevent existent imperfections for mechanisms related to the right of the judge and court to address Supreme Court chairman with the question on solution of the issue of jurisdiction.
Subjection of the case to administrative court: problems and developments
Keywords: Tiesības