C vitamīna, dzelzs, kālija un nātrija saturs smiltsērkšķos (Hippophaë rhamnoides L.) - Audzēviča, Ieva (Latvijas Universitāte, 2014)
C vitamīna, dzelzs, kālija un nātrija satura noteikšana smiltsērkšķos. Audzēviča I., zinātniskā vadītāja ķīm. maģ., lektore Gigele R. Bakalaura darbs 55 lappuses, 22 tabulas, 18 attēli, 38 literatūras avoti. Latviešu valodā. ASKORBĪNSKĀBE, C VITAMĪNS DZELZS, NĀTRIJS, KĀLIJS, HIPPOPHAË RHAMNOIDES L, SMILTSĒRKŠĶIS SPEKTROFOTOMETRIJA, LIESMAS FOTOMETRIJA, POTENCIOMETRIJA, TILMANA REAĢENTS, AUGSTEFEKTĪVĀ ŠĶIDRUMA HROMATOGRĀFIJA. Bakalaura darbā aprakstīts smilstērkšķos esošā, C vitamīna, dzelzs, kālija un nātrija nozīme cilvēka fizioloģiskajos procesos organismā. Ekspermentāli noteikts C vitamīna saturs smiltsērkšķos izmantoja potenciometrisko titrēšanu, titrēšanu ar Tilmana reaģentu un augstefektīvo šķidruma htomatogrāfiju. Dzelzs satura noteikšanai smiltsērkšķos izmantota spektrofotometriju. Kālija un nātrija satura noteikts ar liesmas fotometrijas metodi.

Determination of vitamin C, iron, potassium and sodium substance in sea buckthorn. The author is Audzēviča I. and research supervisor is chem.,meg., lect. Gigele R.. Research contains 55 pages, 22 tables, 18 pictures, 38 literature sources. It is written in Latvian. ASCORBIC ACID, VITAMIN C, IRON, SODIUM, POTASSIUM, HIPPOPHAË RHAMNOIDES L, SEA BUCKTHORN, SPECTROPHOTOMETRY, PHOTOMETRY OF FLAME, POTENTIOMETRY, TILLMAN’S REAGENT, HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY. Importance of Vitamin C, iron, potassium and sodium in human physiological process in it’t body in sea buckthorn is described in this bachelor's research. Substance of Vitamin C in sea buckthorn is experimentally determined by using potentiometric titration, titration with Tillman’s reagent and High-performance liquid chromatography. Substance of iron in sea buckthorn is determined by using spectrophotometry. Substance of potassium and sodium in sea buckthorn is determined by using photometry of flame method.
Vitamin C, iron, potassium and sodium substance in sea buckthorn
Keywords: Farmācija