Vedeklu piesaistes stila saistība ar komunikācijas akomodāciju attiecībās ar vīramātēm - Gobiņa, Astrīda (Latvijas Universitāte, 2025)
Neraugoties uz vedeklu un vīramāšu attiecību sociālo nozīmību un to biežo stereotipizāciju populārajā kultūrā, zinātniski pētījumi par šīm attiecībām Latvijā nav veikti. Angļu un citu valodu literatūra liecina, ka pēdējo astoņdesmit gadu laikā šī tēma ir salīdzinoši aktīvi pētīta, un ir izveidojies ievērojams teorētisko atziņu krājums. Tomēr līdz šim nav identificēts neviens pētījums, kurā būtu analizēta vedeklu vai vīramāšu piesaistes stila saistība ar viņu savstarpējo attiecību aspektiem. Līdz ar to tika pieņemts, ka piesaistes formu padziļināta izpēte var sniegt nozīmīgas un praktiski izmantojamas atziņas šo attiecību izpratnei. Attiecību parametru operacionalizēšanai tika izvēlēta komunikācijas akomodācijas teorija (KAT), kas ir mūsdienās plaši pielietota ģimenes attiecību pētniecībā un ļauj skaidri strukturēt komunikācijas iezīmes, vienlaikus pielāgojoties konkrētajam attiecību kontekstam. Pētījumā piedalījās 138 precētas sievietes (N = 138), kurām ir esošas attiecības ar vīramāti. Dalībnieces anketā sniedza informāciju par savu komunikāciju ar vīramāti un vīramātes komunikācijas uztveri, kā arī atbildēja uz jautājumiem par piesaisti vīram un vispārējo piesaistes stilu. Pētījuma rezultāti daļēji apstiprināja hipotēzes par trauksmainas piesaistes saistību ar pārakomodācijas uztveri un izvairīgas piesaistes saistību ar zemakomodācijas uztveri vīramātes komunikācijā, kā arī pilnībā apstiprināja drošākas piesaistes saistību ar iekļaujošu komunikācijas uztveri un uzvedību. Rezultātu plašāka analīze atklāja vedeklas piesaistes stila dimensiju nozīmi attiecībās ar vīramāti un īpaši izceļot piesaistes vīram būtisko lomu šo tuvo ģimenes attiecību kontekstā.

Despite the social significance of this relationship and its frequent stereotyping in popular culture, no empirical studies have been conducted in Latvia on the relationship between daughters-in-law and mothers-in-law. Literature in English and other languages shows that this topic has been relatively actively researched over the past eighty years, resulting in a substantial body of theoretical insights. However, no studies have been identified that examine how the attachment styles of daughters-in-law or mothers-in-law are related to aspects of their relationship. It was therefore assumed that a closer examination of attachment styles could provide valuable and practically applicable insights into the dynamics of these relationships. To operationalize the parameters of the relationship, communication accommodation theory (CAT), which is widely used in family relationship research, was chosen as a framework that allows for clearly defined categories and dimensions of communication while adapting to the specific relational context. The study involved 138 married women (N = 138) who reported an ongoing relationship with their mother-in-law. Participants completed a questionnaire regarding their own communication with their mother-in-law and their perception of their mother-in-law’s communication style, as well as items measuring their attachment to their husband and their general attachment style. The results partially confirmed the hypotheses linking anxious attachment to perceptions of overaccommodation and avoidant attachment to perceptions of underaccommodation in the mother-in-law’s communication. Additionally, the hypothesis regarding the association of more secure attachment with inclusive communication, both in perception and behavior, was fully confirmed. A more detailed analysis of the findings highlighted the relevance of the daughter-in-law’s attachment dimensions in the relationship with her mother-in-law, with particular emphasis on the significant role of attachment to the husband in the context of close family relationships.
The Relationship Between Daughters-in-law’s Attachment Style and Their Communication Accommodation with Mothers-in-law
Keywords: Psiholoģija; vedeklu un vīramāšu attiecības; piesaistes teorija; piesaistes stils; komunikācijas akomodācijas teorija (KAT); komunikācijas akomodācija