Sievišķās lomas transformācijas Minnas Kantas un Sisko Istanmeki darbos - Antane, Anna (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbā „Sievišķās lomas transformācijas Minnas Kantas un Sisko Istanmeki darbos” pētītas pārmaiņas sieviešu tēlu atveidē somu sieviešu-rakstnieču sarakstītajā literatūrā, kā piemērus izmantojot divus dažādos laikos izdotus daiļdarbus. Darba mērķis ir daiļdarbu „Strādnieka sieva” un „Pārāk resna, lai būtu taurenītis” galveno varoņu - sieviešu tēlu izzināšana to sarakstīšanas laika literārajā un sociālajā kontekstā, sieviešu lomu atklāšana Somijas vēsturē un sabiedrībā, un to transformāciju ietekmējošo apstākļu noskaidrošana. Pētāmā problēma ir izmaiņas sievietes tēla konstruēšanā somu literatūrā laika, kultūras un sociālās vides ietekmē. Lai sasniegtu mērķi ir aplūkota teorētiskā literatūra par sieviešu rakstniecību, kā arī dažādas ar to saistītās literārās teorijas. Balstoties uz tām, analizēti un salīdzināti galvenie sieviešu tēli abos apskatāmajos daiļdarbos. Sniegts arī ieskats Somijas vēstures, sabiedrības un kultūras procesos salīdzināto daiļdarbu tapšanas laikā. Rezultātā veikta sievišķo tēlu analīze un to lomu salīdzinājums, izmantojot feminisma un dzimtes literārās teorijas.

Bachelor’s thesis „Transformations of Women’s Roles in Works by Minna Canth and Sisko Istanmäki” examines changes in the construction of women’s spaces in the literary works of Finnish authors of two different eras. By analyzing the main characters of the fictional works „The Worker’s Wife” and „Too Fat to Be a Butterfly,” this thesis aims to explore women’s spaces in its respective literary and social contexts, as well as the widening of women’s roles in Finnish history and society, and the conditions affecting the transformation of such spaces. The main problem concerns changes in the construction of a feminine space in Finnish literature across time and throughout cultural and social changes. In order to achieve this goal, the thesis addresses theoretical liteature on writing by female authors, and literary theories as such. These theoretical approaches thus inform the analysis and comparison of women’s spaces in both works. Insight into Finland’s history, and social and cultural processes also provides crucial background to understand the works in the context of their creation. The thesis ultimately provides an analysis of women’s spaces and a comparison of their roles based on feminist literary theory and gender studies.
Transformations of Women's Roles in Works by Minna Canth and Sisko Istanmaki
Keywords: Valodniecība