Veselīga uztura apguves iespējas sociālo zinību mācību stundās sākumskolā - Zaščerinska, Agnese (Latvijas Universitāte, 2017)
Agneses Zaščerinskas diplomdarba ‘’Veselīga uztura apguves iespējas sociālo zinību stundās sākumskolā’’ izstrādes pamatojums ir noskaidrot kā sākumizglītības posmā skolēniem ir iespēja apgūt veselīga uztura tematiku sociālo zinību stundās. Darbā ir izpētīts sociālo zinību programmas paraugs saistībā ar veselīgu uzturu, izpētīta dažāda literatūra par veselīgu uzturu kā veselīga dzīvesveida svarīgu sastāvdaļu, un veikta sociālo zinību un sākumizglītības skolotāju, kuri māca sociālas zinības, un skolēnu vecāku anketēšana. Pētījuma mērķis ir noskaidrot sociālo zinību un sākumizglītības skolotāju, kuri pasniedz arī sociālās zinības viedokli par veselīga uztura apguves iespējām sociālo zinību stundās sākumizglītībā. Veselīgs uzturs ir ļoti plaša tēma, kurai pēc programmas parauga ir atvēlēts ļoti maz apguves laika, neietverot ļoti būtiskas tēmas, un sociālo zinību mācību grāmatu saturs par veselīgu uzturu ir minimāls, izņemot 5.klasi.

The thesis statement for the paper “Possibilities of learning about healthy nutrition in social studies lessons’ in elementary school” written by Agnese Zaščerinska is to find out whether it is possible for students to learn a healthy diet during social studies’ classes for the period of primary education. A basic study program for a healthy nutrition in social sciences has been researched in the paper; additionally, various theoretical materials about a healthy diet as a fundamental component of a healthy lifestyle has been examined. Finally, a qualitative survey with social sciences’ and primary education tutors and teachers has been performed. The study purpose of the paper is to discover a crucial opinion from the primary education teachers, who are teaching social sciences, on the possibilities of learning about healthy nutrition in social studies lessons’ in elementary school. A healthy diet is an extremely wide topic for which the allotted time according to an official program is a very trivial. A respective textbook content about a healthy nutrition is negligible and without highly important themes which is a problem except for the fifth grade.
Possibilities of Learning about Healthy Nutrition in Social Studies Lessons’ in Elementary School
Keywords: Pedagoģija; Sākumizglītība; veselīgs dzīvesveids; veselīgs uzturs; uzturvielas; uztura piramīda