Spēles ar nepilnu informāciju. Signālspēles - Mūrniece, Elīna (Latvijas Universitāte, 2014)
Diplomdarbs veltīts stratēģisko spēļu teorijas apakšvirzienam – spēlēm ar nepilnu informāciju, īpašu uzmanību pievēršot signālspēlēm. Dzīvē ir daudz un dažādas situācijas, kad ir jāpieņem nopietns lēmums, bieži vien šīs situācijas var interpretēt kā divu spēlētāju spēles ar nepilnu informāciju, noteiktos gadījumos kā signālspēles. Literatūrā, kurā aprakstītas signālspēles, katrs piemērs ir risināts savādāk, dažu spēļu situācijas ir analizētas bez matemātiska pamatojuma. Darba mērķis – izpētīt, kā tiek risinātas signālspēles. Izpētot literatūrā atrastās risināšanas metodes, izveidot vispārīgu shēmu, ar kuras palīdzību varētu risināt dotā tipa spēles. Diplomdarbā tiks atspoguļoti vairāki piemēri, kas palīdz saprast signālspēļu risināšanas metodes. Signālspēlēm tiks izveidota risināšanas shēma, kurā ir parādīti atrisinājuma meklēšanas soļi, kurus izpildot, var atrast spēles līdzsvaru vai līdzsvarus.

This thesis is concerned with the sub-field of the strategic game theory – with the games with imperfect information, paying a special attention to signaling games. There are many and various situations when we have to make a serious decision, such situation can often be interpreted as two-player games with imperfect information, and in particular cases as signaling games. In literature on signaling games, each example is solved in a different way, situations of some games are analyzed without providing mathematical substantiation. The goal is to study how signaling games are solved. After exploring methods of solving given in literature – to develop a general scheme which would help to solve games of this type. The diploma paper presents several examples which help to understand methods of solving signaling games. A scheme for solving signaling games is developed, where the steps of looking for a solution are given, by which the game equilibrium or equilibria can be found.
Games with Imperfect Information. Signaling games
Keywords: Matemātika