Diskriminācijas aizliegums uz vecuma pamata darba tiesiskajās attiecībās - Liepājniece, Annija (Latvijas Universitāte, 2025)
Diskriminācija uz vecuma pamata darba tiesiskajās attiecībās ir aktuāls un sarežģīts jautājums gan Latvijas, gan starptautiskajā tiesību sistēmā. Lai arī Latvijas normatīvie akti satur diskriminācijas aizlieguma regulējumu, tostarp uz vecuma pamata, tiesu prakse atklāj būtiskas grūtības šādu gadījumu izpratnē un pierādīšanā. Maģistra darbā “Diskriminācijas aizliegums uz vecuma pamata darba tiesiskajās attiecībās” autore noskaidros, kā esošais tiesiskais regulējums nodrošina darbinieku aizsardzību pret diskrimināciju, un kādi faktori ierobežo vienlīdzīgas tiesības darba tirgū. Pētījuma ietvaros tiks analizēta Latvijas tiesu prakse un doktrīna, identificējot problēmas jēdziena "diskriminācija uz vecuma pamata" piemērošanā, kā arī pierādīšanas grūtības diskriminācijas gadījumos. Maģistra darbā tiks analizēti darbinieku un darba devēju interešu līdzsvara izaicinājumi un piedāvāti priekšlikumi tiesiskā regulējuma pilnveidei, lai efektīvi nodrošinātu vienlīdzības principa ievērošanu. Pētījuma noslēgumā tiks izstrādāti ieteikumi, lai stiprinātu aizsardzību pret diskrimināciju uz vecuma pamata.

Age-based discrimination in employment relationships is a relevant and complex issue in both Latvian and international legal systems. Although Latvian legislation includes provisions prohibiting discrimination, including on the basis of age, court practice reveals significant difficulties in understanding and proving such cases. In the study "Prohibition of Age-Based Discrimination in Employment Relationships," the author will examine how the existing legal framework ensures employee protection against discrimination and what factors limit equal rights in the labor market. The study will analyze Latvian court practice and legal doctrine, identifying challenges in applying the concept of "age-based discrimination" as well as evidentiary difficulties in discrimination cases. The research will explore the challenges of balancing the interests of employees and employers, offering proposals for improving the legal framework to effectively uphold the principle of equality. The study's conclusion will include recommendations to strengthen protection against age-based discrimination.
Prohibition of Age-Based Discrimination in Employment Relationships
Keywords: Tiesību zinātne; diskriminācija; diskriminācija uz vecuma pamata; nevienlīdzīga attieksme; eidžisms