Radošās darbības sekmēšana 5-6 gadus veciem bērniem literāro darbu iepazīšanas procesā - Apine, Inese (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darbs “Radošās darbības sekmēšana 5 – 6 gadus veciem bērniem literāro darbu iepazīšanas procesā”. izstrādāts ar mērķi teorētiski pētīt un empīriski pamatot literāro darbu izmantošanas iespējas radošuma sekmēšanai 5-6 gadus veciem bērniem. Darbs sastāv no divām daļām – teorētiskās un empīriskās. Teorētiskās daļas ietvaros sniegts daudzpusīgs radošuma jēdziena raksturojums, izzināta radošuma attīstība 5-6 gadus veciem bērniem un tās sekmēšanas pedagoģiskajā procesā, izmantojot literāros darbus. Atsevišķa nodaļa ir veltīta radošuma attīstības uzdevumiem un sasniedzamajiem rezultātiem, analizējot Skola2030 projekta autoru veiktos pētījumus un jaunāko literatūru kompetenču izglītības kontekstā. Empīriskajā daļā, izmantojot Skola2030 projekta autoru radošuma kritērijus, darba autore analizē bērnu radošuma attīstību, iesaistot bērnus dažādos darbības veidos, par atbalstu izmantojot 6 literāros darbus. Atbildot uz pētījuma jautājumu “Kādi nosacījumi sekmē 5-6 gadus vecu bērnu radošumu literāro darbu iepazīšanas procesā?”, tiek secināts, ja pedagogs bērnu interesēm atbilstošu literāro darbu iepazīšanas procesā rosina bērna radošo pašizpausmi vizuālā mākslā, teatrālā rotaļu darbībā un valodā.

Qualification thesis "Promoting creative activities in the process of introducing literary works to 5-6 year old children". developed with the aim of theoretically investigate and empirically justify the use of literary works to foster creativity in 5-6 year olds. The thesis consists of two parts - theoretical and empirical. The theoretical part provides a multifaceted description of the concept of creativity, explores the development of creativity in 5-6-year-old children and its promotion in the pedagogical process using literary works. A separate chapter is devoted to the tasks and outcomes of creativity development, analysing the research carried out by the authors of the Skola2030 project and recent literature in the context of competence education. In the empirical part, using the Skola2030 creativity criteria, the author analyses the development of children's creativity by involving them in different types of activities, using 6 literary works as support. In response to the research question "What conditions contribute to the creativity of 5- 6 year olds in the process of exploring literary works?", it is concluded that if the teacher encourages the child's creative self-expression in visual arts, theatrical play and language in the process of exploring literary works appropriate to the child's interests.
Promoting creative activities in the process of introducing literary works to 5-6 year old children
Keywords: Izglītības zinātnes; radošums; radošā darbība; pirmsskolas pedagoģiskais process; literārie darbi; 5-6 gadus veci bērni