Latvijas reģionu attīstība un to nevienlīdzības analīze - Baltkaula, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2022)
Reģionu attīstība, reģionu un to novadu starpā pastāvošā nevienlīdzība ir aktuāla problēma ar ko saskaras ne tikai Latvija, bet arī citas pasaules valstis, kad ir vērojamas krasas atšķirības reģionu starpā ekonomiskajos un demogrāfiskajos rādītājos. Šī problēma izceļas ar krasām atšķirībām reģionu starpā ekonomiskajos un demogrāfiskajos rādītājos. Un lai gan ir dažādas atšķirības starp valsts reģioniem, tos visus ietekmē iedzīvotāju skaita samazināšanās tendence, kas arī ir aktuāla problēma Latvijas valstī. Bakalaura darba mērķis ir ir noskaidrot, kādas sakarības pastāv starp Latvijas vairāk attīstītajiem un ne tik attīstītajiem novadiem, ar klasteru analīzes metodi sagrupējot Latvijas novadu rādītājus apskatot 2011. un 2019. gadu, kā arī izstrādāt priekšlikumus reģionu nevienlīdzības mazināšanai. Darbā analizēta dažādu ekonomisko rādītāju ietekme uz nevienlīdzību un attīstību Latvijas reģionos un novados, apskatīti dažādi problemātikas pētījumi, veikta klasteru analīze 2011. un 2019. gadam, lai salīdzinoši redzētu atšķirības klasteru grupēšanās un nevienlīdzības tendencēs. Pētījumā iegūtie rezultāti liecina, ka reģionālā nevienlīdzība ir un turpina pastāvēt, jo pēc iegūtajiem klasteriem redzams, ka novadi un dažas valsts nozīmes pilsētas grupējas pa vienai, kamēr pārējās ir kopā vienā klasterī, ļaujot redzēt, kuri novadi vai valsts nozīmes pilsētas ir vairāk attīstītas un veicina nevienlīdzību.

Regional development, existing inequality between regions and their counties is a problem faced not only by Latvia, but also by other countries, when there are significant differences between regions in economic and demographic indicators. In Latvia, for several years now, there has also been a trend towards population decline. The aim of the bachelor's thesis is to find out what connections exist between the more developed and less developed regions of Latvia, grouping the indicators of regions of Latvia in 2011 and 2019 with the method of cluster analysis, as well as to develop proposals for reducing regional inequality. The paper analyzes the impact of various economic indicators on inequality and development in Latvia's regions and counties, looks at various problematic studies, performs cluster analysis for 2011 and 2019 to see cluster group differences and inequality trends. The results of the study show that regional inequalities are and continue to exist, as the clusters show that counties and some national cities are grouped as one, while others are together in one cluster, allowing to see which counties or national cities are more developed and contribute to inequality.
Development of Latvian regions and analysis of their inequality
Keywords: Ekonomika; Latvijas reģioni; Reģionu nevienlīdzība; Reģionālā attīstība; Klasteru analīze