Perfekcionisma saistība ar prokrastināciju un stresa pārvarēšanas stratēģijām - Storostita, Ērika (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba mērķis bija noskaidrot, vai adaptīvam perfekcionismam, salīdzinot ar neadaptīvo perfekcionismu, būs raksturīgs zemāks prokrastinācijas līmenis un augstāki rādītāji adaptīvajās stresa pārvarēšanas stratēģijās. Pētījumā piedalījās 116 respondentu, no kuriem 45 ir vīrieši un 71 - sievietes. Vecumā no 18 līdz 35 gadiem. Darbā tika izmantotas: perfekcionisma aptauja (APS-R SF; Almost Perfect Scales Revised Short Form) (Slaney, Rice, Mobley, Trippi, & Ashby, 2001), stresa pārvārēšanas stratēģiju aptauja (The COPE Inventory) (Carver, Scheier, & Weintraub, 1989) un prokrastinācijas aptauja (Procrastinatination Scale) (Lay, 1986). Pētījuma galvenie secinājumi ir, ka adaptīvajiem perfekcionistiem ir raksturīgs zemāks prokrastinācijas līmenis un uz problēmām orientēto stresa pārvarēšanas stratēģiju pielietošana, kas ir adaptīvais stresa pārvārēšanas veids. Savukārt neadaptīvajiem perfekcionistiem ir raksturīgs, biežāk pielietot prokrastināciju un izmantot neadaptīvās stresa pārvārēšanas veidus kā izvairīšanās. Kas apliecina, ka izvirzīta hipotēze apstiprinās.

The present study investigates relationships between perfectionism dimensions, procrastination level and preferred stress coping strategies. The hypothesis states, that people with adaptive perfectionism are more likely to use adaptive stress coping strategies and have lower procrastination level compared to maladaptive ones. This study is based on three scales and consists of 116 participants (45 male, 71 female), aged from 18 to 35. These scales are Perfectionism Scale (APS-R SF; Almost Perfect Scales Revised Short Form) (Slaney, Rice, Mobley, Trippi, & Ashby, 2001), Stress Coping Strategies Scale (The COPE Inventory) (Carver, Scheier, & Weintraub, 1989) and Procrastination Scale (Procrastination Scale) (Lay, 1986). Analysis of these scales revealed that adaptive perfectionists have lower procrastination level and more often use problem-oriented stress coping strategies (adaptive strategies). On the other hand, maladaptive perfectionists showed higher procrastination level and maladaptive stress coping strategies, therefore proving the hypothesis.
Relationship between Perfectionism, Procrastination and Stress Coping Strategies
Keywords: Psiholoģija; adaptīvais perfekcionisms; neadaptīvais perfekcionisms; prokrastinācija; stresa pārvarēšanas stratēģijas