Borrelia burgdorferi celma B31 virsmas proteīna BBA68 struktūras noteikšana un analīze - Bērtulis, Elviss (Latvijas Universitāte, 2015)
Borrelia burgdorferi ir spirohetu dzimtas baktērija, kura izraisa Laima slimību. Lai izvairītos no saimniekorganisma imūnajām reakcijām, B. burgdorferi ir izveidojies komplicēts gēnu regulācijas mehānisms, kur liela nozīme ir ārējās virsmas proteīniem. Darba mērķis bija ar rentgenstruktūranalīzes palīdzību noteikt B. burgdorferi celma B31 ārējā virsmas proteīna BBA68 trīsdimensiālo struktūru, un analizēt strukturālās atšķirības no B. burgdorferi celma ZS7 ārējā virsmas proteīna BbCRASP-1. Strukturālie pētījumi ļauj prognozēt proteīnu funkcijas, tādā veidā gūstot plašāku ieskatu par B. burgdorferi baktērijas mehānismiem Laima slimības patoģenēzē. Pētījumā sekmīgi tika iegūts proteīna BBA68 rekombinants, un tika veikta tā ekspresija, attīrīšana un kristalizācija.

The spirochaete Borrelia burgdorferi is the causative agent of Lyme disease. B. burgdorferi has established a complex regulatory response mechanism to the hosts immune system. It has been determined that outer surface proteins are highly related with the pathogenesis of Lyme disease. The aim was to determine the three-dimensional structure of B. burgdorferi strain B31 surface protein BBA68 and analyse structural alterations from B. burgdorferi strains ZS7 surface protein BbCRASP-1. Protein structural studies give a higher understanding of protein functions, thus giving a better understanding of B. burgdorferi mechanisms causing Lyme disease. The protein BBA68 recombinant, its expression, purification and crystallisation was successfully accomplished during the research.
Structure determination and analysis of Borrelia burgdorferi strain B31 surface protein BBA68
Keywords: Bioloģija; Laima slimība; Borrelia burgdorferi; ārējās virsmas proteīni; proteīnu attīrīšana; proteīnu kristalizācija