Virsledāja ūdens straumju izmaiņas 2019.-2021. gadu laikā Valdemarbrēenas ledājā, Svalbārā - Guščina, Valērija (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba mērķis ir analizēt virsledāja straumju izmaiņas 2019. – 2021. gadu laikā uz Valdemarbrēena ledāja, Svalbāras arhipelāgā, izmantojot divas digitizēšanas metodes ģeogrāfiskajā informācijas sistēmā (ĢIS) – manuālā digitizēšana un hidroloģiskā modelēšana. Ledāju hidroloģija ir viens no mūsdienu nozīmīgākajiem izpētes objektiem, kas attēlo ledāju dinamiku un stabilitāti, kā arī ietekmē klimata pārmaiņas. Vairāki polārie pētījumi koncentrējas uz zemledāja un iekšledāja straumju izpēti. Savukārt šajā pētījumā piedāvāta metodika virsledāja straumju izpētei. Pētījuma rezultātā tika digitizētas visas virsledāja straumes 2019. – 2021. gadu laikā, sastādītas virsledāja straumju blīvuma izmaiņu kartes, analizētas straumju garuma un meandru daudzuma izmaiņas. Iegūtie rezultāti tika salīdzināti ar ledāja masas bilanci, ledāja virsmas slīpuma modeli un ledāja virziena modeli.

The purpose of the bachelor work is to analyse changes in the supraglacial streams during the period of 2019 - 2021 at Waldemarbreen glacier at Svalbard archipelago using two methods of digitization in the Geographic Information System (GIS) - manual digitization and hydrological modelling. Glacier hydrology is one of the most important research objects of our time, which shows the dynamics and stability of glaciers and also affects climate change. Many studies concentrate on the research of subglacial and englacial streams. In turn, this study proposes a methodology for the study of supraglacial streams. As a result of the study, all supraglacial water streams during the period of 2019 - 2021 were digitized, maps of changes in the density of supraglacial streams were drawn up, and changes in the length and number of meanders of streams were analysed. Obtained results were compared with glacier mass balance, glacier surface slope model and glacier aspect model.
Changes in supraglacial water streams for 2019-2021 of Waldemarbreen, Svalbard
Keywords: Ģeoloģija; manuālā digitizēšana; hidroloģiskā modelēšana; blīvuma kartes; meandrēšana