Ārzonu kompānijas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana - Gailums, Gatis (Latvijas Universitāte, 2012)
Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas jautājums pasaulē un Latvijas Republikā ir ļoti aktuāls. Par šo jautājumu tiek diskutēts ne tik vien Latvijas Republikas augstāko amatpersonu līmenī, bet šajā jomā tiek arī aktīvi strādāts pie normatīvo aktu pilnveidošanas, lai tie atbilstu starptautisko normatīvo aktu prasībām. Šī noziedzīgā nodarījuma apkarošanas aktualitāti starptautiskā līmenī apliecina vairāki starptautiskie normatīvie akti, kas vērsti uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanu un valstu sadarbību noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanā. Attīstoties tehnoloģijām, šī noziedzīgā nodarījuma izdarīšana notiek starptautiskā mērogā, kas sarežģī tā atklāšanu un vainīgo personu saukšanu pie atbildības. Ar ārzonu centru izveidi, pateicoties specifiskajiem informācijas izpaušanas ierobežojumiem, savu lomu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā ieņem arī ārzonu kompānijas, ar kuru starpniecību tiek izdarīts šis noziedzīgais nodarījums. Maģistra darba pētījuma mērķis ir analizēt noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas, tajā skaitā ar ārzonu kompāniju starpniecību izdarītu noziedzīgu nodarījumu, apkarošanas tiesisko regulējumu nacionālā un starptautiskā līmenī. Mērķa realizēšanai autors izvirzīja vairākus uzdevumus. Kā pirmais uzdevums norādāms nacionālā normatīvā regulējuma un tiesu prakses analīze noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas, arī ar ārzonu kompāniju starpniecību, apkarošanā. Otrs uzdevums ir tās rezultātu atbilstības starptautisko normatīvo aktu prasībām izvērtēšana. Trešais uzdevums ir piedāvāt konstruktīvus risinājumus tiesu praksē esošo nepilnību novēršanai un nacionālo normatīvo aktu uzlabošanā, kā arī noziedzīgā nodarījuma pierādīšanas aspektu izpratnē. Darba rezultātā gūtas atziņas, par nepieciešamību uzlabot nacionālo normatīvo regulējumu, precizējot noziedzīga nodarījuma sastāva pamatpazīmes un uzlabojot procesuālās normas, kas saistītas ar procesu par noziedzīgi iegūtu mantu. Autors ir piedāvājis konkrētus risinājumus normatīvo aktu grozījumiem. Tāpat ir secināti aktuālākie problēmjautājumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas pierādīšanas jomā, kas padziļinātu procesa virzītāju izpratni par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas pierādīšanas aspektiem, tajā skaitā attiecībā uz šī noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu ar ārzonu kompāniju starpniecību.

The subject of prevention of money laundering is very topical both in Latvia and worldwide. This problem is widely discussed among the highest officials of Latvia, as well as legal regulation of it is being improved in order to correspond international legal regulation. Topicality of prevention of this kind of crime is confirmed by several international legal documents that aims at prevention of money laundering and cooperation of states within the process. Following the development of technologies, these crimes are committed across borders which significantly complicates the possibility to resolve the crime and charge the suspects. Due to the specific restrictions of information disclosure in the offshore centres, an important role in money laundering is obtained by offshore companies. The objective of the master’s paper is to analyse the national and international legal regulation of prevention of money laundering, including with involvement of offshore companies. In order to achieve the objective, the author has set several tasks. First is the analysis of national legal regulation and court decisions regarding prevention of money laundering, including with involvement of offshore companies. The second task is to compare the conformity of results of the analysis with requirements of international legal regulation. Suggesting solid solutions in order to eliminate deficiencies of court decisions as well as to improve national legal regulation and standard of proof of such crimes is the third task set by the author. The author has noted the necessity to improve national legal regulation by providing more precise basic definitions of the crime and suggesting amendments to procedural regulation related to illegally acquired property. Moreover the author has determined the most topical issues related to the prevention of money laundering that would lead to better understanding of aspects of proving money laundering, including the crimes committed by involvement of offshore companies.
Offshore companies and money laundering
Keywords: Juridiskā zinātne