Praktiski vizuāli datu vaicājumi - Kirtovskis, Toms (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbā ir aprakstīts par saistītajiem datiem, RDF, SPARQL vaicājumiem, ViziQuer rīku, kas paradzēts praktiski vizuāli datu vaicājumu veidošanai, tā darbības būtību, pamatidejām, kā arī piekļuves punktiem, kuros iespējams iegūt datus izmantojot SPARQL vaicājumus. Rīku, ar kura palīdzību iespējams veikt vizuālus datu vaicājumus, šobrīd īsti nav, tāpēc, ņemot vērā to, ka vizuāli sastādīt vaicājumus ir ērtāk kā pārzināt dažādas sintakses, ir svarīgi veikt izpēti un paātrināt attīstību šajā virzienā. Izpētot pieejamos resursus par augstāk minētajām tēmām, veicot praktiskus izmēģinājumus un aplūkojot iegūtos rezultātus, tika izdarīti vairāki secinājumi par ViziQuer rīka darbību un iespējamajiem uzlabojumiem.

This paper contains information about linked data, RDF, SPARQL, ViziQuer tool, which is designated to visual data query creation, basic principles of tool itself and endpoints which can be used to explore containing data by using SPARQL queries. There isn’t any complete tool which can provide functionality for visual data queries and using of such queries could be much easier than becoming an expert of various querying languages. Because of that it is important to research and to speed up the development in this area. In result of researching resources about those topics and running practical tests and compiling endresults, a list of several conclusions about ViziQuer tool and possible upgrades to it was made.
Practical visual data query
Keywords: Datorzinātne; ViziQuer; RDF; Linked Data; SPARQL