Muzikālo rotaļu izmantošana adaptācijas procesa norisē pirmsskolas izglītības iestādes jaunākā vecumposma bērniem - Briģe, Eva (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma: Muzikālo rotaļu izmantošana adaptācijas procesa norisē pirmsskolas izglītības iestādes jaunākā vecumposma bērniem. Darba autore: Latvijas Universitātes, Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes, pilna laika klātienes, programmas “Sākumizglītības skolotājs” studente Eva Briģe. Pētījuma mērķis: teorētiski analizēt un empīriski pārbaudīt muzikālo rotaļu ietekmi 1,5 – 3 gadīgu bērnu adaptācijas procesā. Pētījuma hipotēze: bērna adaptācijas process noritēs veiksmīgi, ja skolotājs pedagoģiskajā procesā izmantos tādas muzikālās aktivitātes kā pirkstu rotaļas, kustību aktivitātes mūzikas pavadījumā, dziesmas. Darbs sastāv no divām daļām – teorētiskās, empīriskās. Teorētiskās daļas ietvaros darba autore iepazinās ar teorētisko literatūru par adaptācijas jēdzienu, aprakstīja attīstības likumsakarības pirmsskolas pirmā vecumposma bērniem, izvirzīja adaptācijas veicinošos un kavējošos faktorus un raksturoja mūzikas ietekmi veiksmīgas adaptācijas sekmēšanā. Darba empīriskajā daļā tika izvirzīti veiksmīgas adaptācijas norises kritēriji, atlasīti pedagoģiskie materiāli un metodes, veikti novērojumi, apkopoti un analizēti dati. Atslēgas vārdi: adaptācija, pirmsskola, pedagoģiskais process, rotaļa, muzikālā rotaļa. Darba apjoms: 53 lapaspuses, kas ietver 13 attēlus, 11 tabulas, 48 literatūras vienības, 1 pielikumu.

Topic of the bachelor's thesis: The use of musical play in the adaption process for children of the youngest age of preschool educational institutions. Author: Eva Briģe, full-time student of the "Primary Education Teacher" program, Faculty of Pedagogy, Psychology and Art, University of Latvia. The aim of the bachelor study: to theoretically analyze and empirically test the influence of musical play in the adaptation process of 1.5-3-year-old children. Research hypothesis: the child's adaptation process will be successful, if the teacher uses such musical activities as finger games, movement activities accompanied by music, songs in the pedagogical process. The work consists of two parts - theoretical and empirical. Within the framework of the theoretical part, the author of the paper familiarized herself with the theoretical literature on the concept of adaptation, described the regularities of development for children of the first age stage of preschool, offered the facilitating and hindering factors of adaptation and characterized the promotion of successful adaptation of music. In the empirical part of the work, the criteria for successful adaptation have been set, pedagogical materials and methods have been selected, observations have been made, collected and analyzed. Keywords: adaptation, preschool, pedagogical process, play, musical play. Volume of the bachelor paper: 53 pages including 13 figures, 11 tables, 48 references, 1 appendix, 1 guarantee.
The use of musical play in the adaptation process for children of the youngest age of preschool educational institutions.
Keywords: Izglītības zinātnes; Adaptācija; Pirmsskola; Pedagoģiskais process; Rotaļa; Muzikālā rotaļa