Ergonomikas integrācija ražošanas procesu vadības pilnveidošanā Latvijas uzņēmumos - Kaļķis, Henrijs (Latvijas Universitāte, 2013)
Ergonomikas integrācijai procesu vadībā ir būtiska nozīme organizācijas darba ražīguma palielināšanā. Tā ir jauna pieeja dažādu tautsaimniecības nozaru uzņēmējdarbībā un biznesa stratēģijā, kur ergonomiskie aspekti un vērtības tiek ņemtas vērā efektīvas procesu vadības un uzņēmumu rentabilitātes nodrošināšanai. Šis pētījums vērsts uz problēmas par ergonomikas integrācijas nepieciešamību procesu vadībā Latvijas uzņēmumos atrisināšanu. Promocijas darba mērķis bija izpētīt ergonomikas ietekmi uz ražošanas procesu vadības pilnveidošanu un izveidot modeli, kas parāda ergonomikas integrāciju procesu vadībā. Pētījumā pielietotas šādas metodes: monogrāfiskā vai aprakstošā metode, analīzes un dedukcijas metode, sintēzes metode, situāciju analīzes metode, anketēšana, procesu vadības metodes, t.sk. procesu un tehnoloģisko kļūdu loģiskā analīze; ergonomiskās analīzes metodes, t.sk. ergonomisko risinājumu ieviešanas ekonomiskās efektivitātes aprēķini un Vašingtonas izmaksu-ieguvumu datorprograma-kalkulators; datu statiskās analīzes metodes. Pētījumam tika izvēlētas Latvijas tautsaimniecības nozares (kokapstrāde, būvniecība, metālapstrāde), kuras dod vienu no lielākajiem ieguldījumiem ekonomikas attīstībā, kā arī šo nozaru mazie, vidējie un lielie uzņēmumi, kuros ir daudzveidīgi procesi, lielākais nodarbināto skaits un darbinieki biežāk tiek pakļauti fiziskām pārslodzēm. Promocijas darba rezultātā ir izstrādāts procesu vadības pilnveidošanas modelis, kas pamatojas uz ergonomikas integrāciju procesu vadībā, savstarpēju procesu vadības un ergonomikas vadības mijiedarbību, kā arī ir izstrādātas praktiskās rekomendācijas un vadlīnijas darba devējiem, kā integrēt ergonomiku procesu vadībā. Ieteikta izmaksu-ieguvumu aprēķina metode, kas ļauj pamatot ergonomisko iejaukšanos, šīs mērķtiecīgās darbības izmaksas procesu pilnveidošanā un noteikt izmaksu atmaksāšanās laiku, uzlabojot procesu vadību un saglabājot cilvēkresursus, kas kopumā veicina ekonomiskās efektivitātes palielināšanos un organizācijas konkurētspējīgu attīstību. Pirmo reizi Latvijā kokapstrādes, būvniecības un metālapstrādes nozaru mazos, vidējos un lielos uzņēmumos ir izvērtēta procesu vadības efektivitāte pirms un pēc ergonomisko pasākumu ieviešanas, aprēķināti ergonomisko risinājumu ieguvumi, kas ļāva noteikt līdzdalības un iejaukšanās ergonomikas ietekmi uz procesu vadības pilnveidošanu. Ir veikta cilvēka faktora ietekmes analīze ražošanas procesos.

Ergonomics integration in process management has great significance in organisations` growth of productivity. It is a new approach to entrepreneurship and business strategy, where ergonomic aspects and values are taken into account in ensuring the effective process management and profitability of enterprises. This study is aimed at solution of the problem of ergonomics integration in process management in Latvian enterprises. Aim of the promotion work was to study the impact of ergonomics improving production process management and to develop a model which shows ergonomics integration in process management. The following methods were applied in the study: monographic or descriptive method, analysis and deduction method, synthesis method, situation analysis method, survey, process management methods, including logical analysis of process and technological faults; ergonomic analysis methods, including calculations of economic effectiveness from implementation of ergonomic solutions and Washington cost benefit computer programme – calculator; methods of data statistical analysis. For the study, those branches of Latvian national economy were chosen which give one of the biggest investments in the development of economics (woodworking, construction, metalworking), as well as small, medium and big enterprises having diverse processes, the biggest number of employees and whose employees are more often subjected to physical overloads. The promotion work has resulted in worked out model of process management improvement, based on ergonomics integration in process management, as well as in worked out practical recommendations and guidelines for employers on how to integrate ergonomics in process management. Method for calculation of costs-benefits has been proposed, whose aim is to justify ergonomic interventions, their costs in process improvement, and to determine payoff period of costs, when improving process management and maintaining human resources, which, in general, promote increase in economic effectiveness and competitiveness of an organisation. For the first time in Latvia, in woodworking, construction and metalworking small, medium and large enterprises, effectiveness was evaluated before and after implementation of ergonomic measures, which enabled us to determine effect of participatory and intervention ergonomics on process management improvement and carried out the human factor analysis in manufacturing processes.
Ergonomics Integration Omproving Production Process Management in Enterprises of Latvia
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Vadībzinātne; Ergonomika; Integrācija; Latvijas uzņēmumi; Management; Ergonomics; Integration; Latvian enterprises