Dalība un līdzdalība noziedzīgā nodarījumā - Frēze, Ieva (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba tēma ir dalība un līdzdalība noziedzīgā nodarījumā. Darbā ir pētīti abi šie jēdzieni, to kopīgās pazīmes, kā arī dalības un līdzdalības savstarpējās norobežošanas jautājums. Darba mērķis ir izpētīt dalības un līdzdalības institūtu tiesisko regulējumu un tiesu praksi, kā arī apzināt noziedzīga nodarījuma kvalifikācijas īpatnības gadījumā, kad noziedzīga nodarījuma izdarīšanā piedalījušās vairākas personas. Maģistra darbā lielāka uzmanība ir pievērsta kvalifikācijas jautājumam dalības un līdzdalības gadījumā, pētot atsevišķus Krimināllikuma Sevišķajā daļā paredzētos noziedzīgos nodarījumos un to kvalifikācijas problēmjautājumus. Mērķa sasniegšanai, darbā pētīta pastāvošā tiesu prakse, apkopoti dažādu autoru viedokļi, analizēti problemātiskie jautājumi šo jomu piemērošanai praksē, kā arī aplūkots ārvalstu tiesiskais regulējums dalības un līdzdalības jomā.

Magister thesis is the participation and complicity in a criminal offence. The paper examines both concepts, their common features, as well as the issue of separating participation from complicity. The aim of the paper is to study the concept of participation and complicity, to analyze court practice and qualification in cases where there are multiple persons involved. In this paper the main focus is on the participation or complicity qualification problems in separate cases of offences provided in Special part of the Criminal Law. In order to achieve this goal, author examines court practice, researches opinions of different authors, and analyzes the problems that exist in applying these institutes, as well as compares the Latvian legislation with the legislation in other countries.
Participation and complicity in a criminal offence
Keywords: Juridiskā zinātne; noziedzīga nodarījuma izdarītājs; dalība; līdzdalība; organizēta grupa; organizētājs